Aglianico: de ondergewaardeerde parel van Zuid-Italië

Aglianico is een druivenras van de soort Vitis vinifera, dat zich onderscheidt door zijn opmerkelijke potentieel en complexiteit. Deze druivenvariëteit, die zijn oorsprong vindt in Griekenland, heeft een lange geschiedenis in Zuid-Italië en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest geliefde druivenrassen in de regio’s Campanië en Basilicata.

Hoewel aglianico minder bekend is dan andere Italiaanse druivenrassen, zoals sangiovese, nebbiolo en barbera, is het toch een bijzonder interessante druif die het verdient om nader onder de loep te worden genomen. De dikke schil en het hoge gehalte aan tannines en zuren zorgen ervoor dat aglianico-wijnen veel structuur en bewaarpotentieel hebben, wat leidt tot opmerkelijke wijnen met een lange levensduur.

Aglianico-wijnen staan bekend om hun diepe, donkere kleur en intense smaakprofiel. Ze bieden een scala aan aroma’s, waaronder donker fruit, zoals pruimen en zwarte bessen, maar ook kruidige tonen van zwarte peper, zoethout en tabak. Deze wijnen hebben vaak een stevige structuur en zijn zeer geschikt voor houtrijping, wat kan resulteren in nog meer complexiteit en rondeur.

De bekendste wijnen van aglianico zijn de Taurasi DOCG uit Campanië en de Aglianico del Vulture DOC uit Basilicata. Deze appellaties hebben strenge regels met betrekking tot de productie van de wijnen, wat garant staat voor een hoge kwaliteit en een unieke expressie van het terroir.

Aglianico-wijnen zijn een uitstekende keuze voor liefhebbers van robuuste, gestructureerde rode wijnen. Ze gaan goed samen met stevige, smaakvolle gerechten zoals gegrild vlees, wild en gerijpte kazen. Hoewel aglianico nog niet de populariteit geniet van andere Italiaanse druivenrassen, is het zeker de moeite waard om te ontdekken en te genieten van de rijke smaken en het bewaarpotentieel van deze ondergewaardeerde parel uit Zuid-Italië.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over aglianico. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?