Alles wat je moet weten over de chardonnay

Chardonnay is een van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Het is de meest geplante druif in heel Californië en is ook populair in onder meer Frankrijk, Australië, Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Maar de chardonnay wordt overal ter wereld geplant: ook in Vlaanderen is ze veruit de meest aangeplante druif.

Omdat ze zo beroemd is, wordt ze zelden met één van haar vele synoniemen genoemd. Al tref je in Oostenrijk sporadisch een etiket aan dat ‘morillon’ vermeldt, of een Duitse fles die weissburgunder bevat.

Chardonnay is een medium-intensity witte druif die oorspronkelijk uit de Bourgogne-regio van Frankrijk komt. Ze is een natuurlijke kruising van de beroemde pinot noir en de nagenoeg verdwenen gouais blanc.

Chardonnaywijnen hebben vaak een rijke, romige smaak met tonen van citrus, kruiden, honing en tropisch fruit. De druif is sterk beïnvloed door de bodem en het klimaat en de belangrijkste geur- en smaaktonen die ze oplevert, variëren sterk van plaats tot plaats. “Ze drukt haar terroir goed uit”, zeggen wijnbouwers wel eens.

Chardonnay is een van de meest veelzijdige druivenrassen om mee te werken. Ze kan worden gemengd met andere druivenrassen maar redt het ook prima in haar eentje. Ze kan gebruikt worden voor heerlijke stille wijnen, maar ze levert evengoed mousserende wijnen van topkwaliteit af, zoals in de Champagnestreek.

Kortom, chardonnay is een kameleon. De warmere klimaten resulteren in een rijkere, vollere stijl, terwijl de koelere klimaten een meer minerale, frisse stijl produceren.

Ze is bijzonder geschikt voor het maken van witte wijnen die in eiken vaten gerijpt worden. Daardoor krijgt ze ook andere kenmerken, waaronder toast, noten, vanille en karamel. De stijl die vele wijnliefhebbers met haar vereenzelvigen: een boterige, rijke en nootachtige impressie met een haast zwoele wijn in de mond.

(dit is een voorbeeld van een korte tekst van ~250 woorden die nuttig is om uw website, nieuwsbrief of catalogus te stofferen. Hint: wijd er een pagina aan op uw website en laat het artikel volgen door een aantal links naar productpagina’s van chardonnaywijnen uit uw assortiment). Dit artikel kopen voor uw website of catalogus?