Arneis: bloemige en frisse alleskunner uit Piemonte

Arneis is een witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in Noord-Italië. De druivenvariëteit staat bekend om zijn fruitige en aromatische smaak, die vaak wordt omschreven als fris en bloemig, met tonen van perzik, peer en amandel.

Arneis wordt voornamelijk gebruikt om monocepagewijn te produceren, wat betekent dat het als enige druivenras wordt gebruikt om de wijn te maken. Arneis-wijnen zijn over het algemeen droog en hebben een lichte body, met een aangename zuurgraad en minerale tonen. Ze zijn een uitstekende keuze bij lichte gerechten zoals vis, zeevruchten, salades en wit vlees.

De druif heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, toen het werd gebruikt om een wijn te produceren die “witte nebbiolo” werd genoemd vanwege zijn gelijkenis met de beroemde rode druivensoort uit Piemonte. In de 20e eeuw was de Arneis-druif bijna uitgestorven, maar dankzij de inspanningen van enkele wijnmakers werd het ras nieuw leven ingeblazen en werd het een van de meest populaire witte druivenvariëteiten in de regio.

Arneis wordt voornamelijk verbouwd in de Roero-regio van Piemonte, waar het wordt gebruikt om de DOCG-wijnen Roero Arneis en Langhe Arneis te produceren. De wijnen hebben een strogele kleur en hebben meestal aroma’s van perzik, abrikoos, witte bloemen en amandelen.

In de afgelopen jaren heeft Arneis internationaal erkenning gekregen en wordt het nu ook buiten Italië verbouwd, in landen zoals de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze wijnen hebben vaak een fruitige en bloemige smaak, vergelijkbaar met die van de Italiaanse wijnen.

Kortom, Arneis is een heerlijke en aromatische witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in Noord-Italië. Het wordt voornamelijk gebruikt om monocepagewijn te produceren en is een uitstekende keuze bij lichte gerechten. Als u op zoek bent naar een nieuwe en opwindende witte wijn om te proberen, dan is Arneis zeker een druivenvariëteit die u moet ontdekken.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over arneis. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?