Arneis: de vergeten parel van Piëmonte

Arneis is een druivenras dat zijn oorsprong vindt in de heuvels van Roero, in de Italiaanse regio Piëmonte. Door de jaren heen heeft deze druif zich ontwikkeld tot een belangrijke druivenvariëteit voor de productie van monocepagewijn, oftewel wijn die uitsluitend is gemaakt van één druivenras.

Ondeugd

Arneis betekent letterlijk ‘kleine ondeugd’ in het Piëmontees dialect, een verwijzing naar de uitdagingen die het ras met zich meebrengt voor wijnmakers. Het is een druivenras dat veel aandacht en zorg vereist tijdens de groei, maar de moeite wordt beloond met een verfijnde en elegante witte wijn.

De wijn die van de arneis-druif wordt gemaakt, staat bekend om zijn delicate en complexe aroma’s. In de neus komen geuren van bloemen, peer en abrikoos naar voren, gevolgd door subtiele hints van kruiden en amandelen. De smaak van de wijn is fris en levendig, met een goede zuurgraad en een lang aanhoudende afdronk.

Blend

Hoewel arneis van oudsher voornamelijk werd gebruikt als blendwijn met andere lokale druivenrassen, zoals nebbiolo en barbera, is het in de afgelopen decennia steeds meer in de schijnwerpers komen te staan als monocepagewijn. De wijnmakers van Piëmonte hebben het potentieel van deze druif ontdekt en zijn erin geslaagd om verleidelijke en complexe wijnen te produceren die het terroir van de regio tot uitdrukking brengen.

De populariteit van arneis is in de loop der jaren gestaag gegroeid, zowel binnen als buiten Italië. Deze bijzondere druif heeft zijn plaats veroverd in het hart van wijnliefhebbers over de hele wereld, die de verfijnde en elegante smaak van de arneis-wijn waarderen.

Verfijnd en karaktervol

Het verhaal van de arneis-druif is er een van passie, doorzettingsvermogen en vakmanschap. Het is een druivenras dat de ware geest van Piëmont vertegenwoordigt en een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar een verfijnde en karaktervolle witte wijn.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?