Assyrtiko: de uitmuntende witte druivenvariëteit uit Griekenland

Assyrtiko is een witte druivenvariëteit afkomstig uit Griekenland, met name van het vulkanische eiland Santorini. Dit druivenras staat bekend om zijn opmerkelijke aanpassingsvermogen aan extreme klimatologische omstandigheden, evenals zijn vermogen om frisse, minerale en complexe wijnen te produceren. Monocepagewijnen van assyrtiko worden wereldwijd geprezen om hun unieke karakter en uitstekende kwaliteit.

De assyrtiko-druif gedijt in het bijzondere microklimaat en de vulkanische bodems van Santorini, waar de planten worden geteeld in een uniek, mandvormig systeem om ze te beschermen tegen sterke winden en vochtigheid. Dankzij de diepe wortels van de wijnstokken is assyrtiko in staat om water en voedingsstoffen uit de diepere bodemlagen te halen, wat bijdraagt aan de kenmerkende mineraliteit van de wijn.

Assyrtiko-wijnen zijn doorgaans droog en hebben een opvallende zuurgraad, met aroma’s van citrus, groene appel en mineralen, evenals subtiele hints van zout en rook. De wijn kan zowel in een frisse, ongecompliceerde stijl worden gemaakt als in een meer complexe, op eiken gerijpte stijl. Naarmate de wijn rijpt, kunnen er ook tonen van honing en gedroogd fruit ontstaan, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van de wijn.

Hoewel assyrtiko voornamelijk op Santorini en andere Griekse eilanden wordt verbouwd, zijn er ook wijnmakers in andere landen, zoals Australië, die deze unieke druivenvariëteit hebben geadopteerd. Hierdoor krijgt assyrtiko steeds meer erkenning en waardering van wijnliefhebbers wereldwijd.

Assyrtiko-wijnen passen uitstekend bij nogal wat gerechten, zoals gegrilde vis, schaal- en schelpdieren, groene salades en lichte kazen. Hun frisse en minerale karakter maakt ze bijzonder geschikt voor het begeleiden van mediterrane gerechten, waar de fruitige smaken en de levendige zuurgraad van de wijn perfect samengaan met de rijke en verse ingrediënten van de keuken.

Kortom, assyrtiko is een fascinerende en veelzijdige druivenvariëteit die een bijzondere wijnervaring biedt voor liefhebbers van frisse, minerale witte wijnen. Dit Griekse druivenras belichaamt de rijke wijntraditie van het land en biedt een unieke smaakervaring die kenmerkend is voor het bijzondere terroir van Santorini.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?