Blaufränkisch – Veelzijdig en karakteristiek

Blaufränkisch, ook bekend als Lemberger of kékfrankos, is een druivenras dat zijn oorsprong vindt in Centraal-Europa. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid en karakteristieke smaakprofiel. In dit artikel nemen we een diepere duik in de geschiedenis, kenmerken en wijnbouwgebieden van dit intrigerende druivenras.

Geschiedenis en verspreiding

De exacte oorsprong van de blaufränkisch-druif is niet met zekerheid vast te stellen, maar het ras wordt al sinds de middeleeuwen verbouwd in Centraal-Europa. De naam ‘blaufränkisch’ verwijst naar de blauwe kleur van de druiven en het Frankische rijk, waarvan men vermoedde dat het ras afkomstig was. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het ras ontstaan is uit een kruising tussen gouais blanc en een onbekende ouder.

Blaufränkisch is vooral populair in Oostenrijk, waar het bekend staat als de ‘koning van de rode wijnen’, maar wordt ook verbouwd in Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Kroatië. In de Verenigde Staten en Canada wint het ras langzaam aan populariteit, zeker in de koelere wijnbouwgebieden.

Kenmerken van de druif en de wijn

Blaufränkisch staat bekend om zijn diepgekleurde, middelzware tot krachtige wijnen met een uitgesproken zuurgraad en tanninestructuur. Het smaakprofiel wordt gekenmerkt door aroma’s van rijp donker fruit zoals bramen, kersen en pruimen, met tonen van kruiden, peper en soms een vleugje mineraliteit. Afhankelijk van de vinificatie en rijping kunnen er ook secundaire aroma’s ontstaan, zoals chocolade, leer en tabak.

Wijnbouwgebieden en stijlen

De belangrijkste wijnbouwgebieden voor blaufränkisch bevinden zich in Oostenrijk, waar het met name in de regio’s Burgenland en Neusiedlersee wordt verbouwd. In Hongarije staat het ras bekend als kékfrankos en wordt het voornamelijk verbouwd in de regio’s Villány, Szekszárd en Eger. In Duitsland, waar het lemberger wordt genoemd, wordt het voornamelijk verbouwd in Württemberg.

Blaufränkischwijnen kunnen variëren van fruitige en toegankelijke stijlen tot complexe en gestructureerde versies die baat hebben bij enkele jaren rijping. De wijn kan zowel in roestvrijstalen tanks als in eiken vaten worden gevinifieerd, wat resulteert in verschillende smaakprofielen en texturen.

Erkenning

Blaufränkisch is een druivenras met een rijke geschiedenis en een intrigerend smaakprofiel dat zich leent voor een breed scala aan wijnstijlen. De veelzijdigheid en het karakter van de druif hebben het tot een favoriet gemaakt in Centraal-Europa, waar het in verschillende regio’s en onder diverse namen wordt verbouwd. Naarmate wijnliefhebbers wereldwijd meer interesse tonen in autochtone en onbekendere druivenrassen, krijgt blaufränkisch steeds meer erkenning als een kwaliteitsdruif die elegante en complexe wijnen voortbrengt. Het is een druivenras dat zowel wijnmakers als wijnliefhebbers blijft inspireren en verrassen, en zeker een plek verdient in de harten van wijnliefhebbers over de hele wereld.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over blaufrankisch. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?