Cabernet franc: de groenige alleskunner

Cabernet franc is een druivenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Bordeaux-regio in Frankrijk en nu wereldwijd wordt verbouwd. Het is een van de belangrijkste druivenrassen voor rode wijnen en wordt vaak gebruikt in blends met andere druivensoorten, zoals merlot en cabernet sauvignon.

De Bordeaux-regio is een belangrijke herkomstbenaming voor cabernet franc. De druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen, zowel op zichzelf staand als in blends. Cabernet franc-wijnen uit Bordeaux hebben vaak aroma’s van rijp rood fruit, zoals bramen en kersen, en hebben een kruidige ondertoon. De wijnen zijn over het algemeen medium-bodied en hebben zachtere tannines dan wijnen gemaakt van de cabernet sauvignon-druif. De Bordeaux-cabernet franc-wijnen zijn vaak gerijpt op eikenhouten vaten, wat resulteert in wijnen met meer complexe smaken van vanille, karamel en tabak.

Loire-vallei

Cabernet franc is ook een belangrijke druif in de Loire-vallei in Frankrijk, waar hij wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen en roséwijnen. De rode wijnen uit de Loire-vallei hebben vaak aroma’s van rode bessen en kruiden, met een kenmerkende peperige toon. De wijnen zijn over het algemeen lichter van body en hebben een hogere zuurgraad dan de Bordeaux-cabernet franc-wijnen. De roséwijnen uit de Loire-vallei hebben vaak aroma’s van aardbeien en frambozen, met een frisse zuurgraad.

Wereldwijd

Cabernet franc wordt ook verbouwd in andere wijngebieden, waaronder Californië, Italië en Argentinië. De Californische cabernet franc-wijnen hebben vaak een fruitige smaak van rijpe bessen en een kruidige ondertoon. De Italiaanse cabernet franc-wijnen zijn over het algemeen medium-bodied en hebben aroma’s van rode bessen en kruiden, met een kenmerkende tanninestructuur. De Argentijnse cabernet franc-wijnen hebben vaak een volle en krachtige smaak, met aroma’s van rijp fruit en een kruidige ondertoon.

Cabernet franc-wijnen zijn vaak de perfecte begeleider bij rood vlees, zoals rund, lam en wild. Ze passen ook goed bij stevige pasta-gerechten en kazen. Cabernet franc-wijnen zijn over het algemeen jong te drinken en hoeven niet te worden bewaard. De wijnen moeten worden geserveerd bij kamertemperatuur om de aroma’s en smaken optimaal tot hun recht te laten komen.

Cabernet franc is een druivenras dat zich goed laat combineren met andere druivenrassen. De druif wordt vaak gebruikt in blends met andere Bordeaux-druiven, zoals merlot en cabernet sauvignon, om de complexiteit en smaak van de wijn te versterken.

De smaak samengevat

Cabernet franc is een druivenras dat een breed scala aan smaken en stijlen biedt, van fruitig en licht tot vol en krachtig. Naast de klassieke Bordeaux-stijl en de peperige Loire-stijl, kan cabernet franc ook worden gebruikt voor de productie van mousserende wijnen en roséwijnen. Mousserende cabernet franc-wijnen zijn vaak licht en fruitig van smaak, met aroma’s van rode bessen en een frisse zuurgraad. Roséwijnen gemaakt van cabernet franc hebben vaak een zachte en fruitige smaak, met aroma’s van aardbeien en frambozen.

Cabernet franc wordt beschouwd als een van de oudste druivenrassen ter wereld en heeft een interessante geschiedenis. Zo werd de druif al in de 17e eeuw verbouwd in de Loire-vallei en is het waarschijnlijk dat hij in de 18e eeuw naar Bordeaux werd gebracht. Tegenwoordig wordt cabernet franc wereldwijd verbouwd en wordt de druif gewaardeerd om zijn complexe smaken en aroma’s.

Assemblage?

Hoewel cabernet franc vaak wordt gebruikt in blends met andere druiven, kan de druif ook op zichzelf staand heerlijke wijnen produceren. Cabernet franc-wijnen zijn over het algemeen zachter van smaak dan wijnen van de cabernet sauvignon-druif, maar zijn niet minder complex of interessant. Of je nu een fan bent van de klassieke Bordeaux-stijl, de peperige Loire-stijl, of gewoon nieuwsgierig bent naar een fruitige en volle rode wijn, cabernet franc is zeker het proberen waard. Het is een druivenras met een brede waaier aan smaken en stijlen, waardoor het een van de meest veelzijdige druivenrassen is die er zijn.

Dit artikel is van het type ‘lang’. Ideaal om klanten een grondig idee te geven over cabernet franc. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?