Carmenere, het stoute broertje van merlot

Carmenère is een druivenvariëteit die oorspronkelijk afkomstig is uit Bordeaux, maar nu voornamelijk wordt verbouwd in Chili. Het is een rode druif die bekend staat om zijn diepe kleur, rijke smaak en aroma’s van zwarte bessen, kersen en specerijen, met vaak een boerenerfgeur die wat ‘stinkerig’ overkomt. Carmenère is een druivenras dat relatief laat rijpt en daarom geschikt is voor warmere klimaten.

Carmenère is een van de zes druivenrassen die traditioneel worden gebruikt in de productie van Bordeaux-wijnen. Het werd echter bijna uitgeroeid door een plaag in de late 19e eeuw en werd uiteindelijk vergeten. In de jaren negentig ontdekten wijnmakers in Chili echter dat de druif die zij voor merlot hielden, in werkelijkheid vaak carmenère was. Sindsdien heeft Chili zich gepositioneerd als de belangrijkste producent van carmenère-wijnen ter wereld.

Carmenère-wijnen hebben meestal een diepe kleur en zijn vol van smaak, met aroma’s van zwarte bessen, kersen, tabak en kruiden. De wijnen hebben over het algemeen een hoger tanninegehalte dan merlotwijnen en zijn daarom geschikt voor rijping op eikenhouten vaten om meer complexiteit en textuur aan de wijn toe te voegen.

Carmenère-wijnen zijn vaak de perfecte begeleider bij gegrild vlees, wildgerechten en pittige kazen. Ze hebben ook een goede zuurgraad en passen goed bij gerechten met een hoog vetgehalte. In Chili wordt carmenère vaak gecombineerd met cabernet sauvignon en andere druivenrassen om complexe blends te creëren.

Carmenère-wijnen zijn over het algemeen minder bekend dan andere rode wijnen, maar zijn zeker het ontdekken waard. Of je nu op zoek bent naar een volle en krachtige rode wijn om te serveren bij een speciale gelegenheid of gewoon nieuwsgierig bent naar een minder bekend druivenras, met carmenère breid je je wijnspectrum uit.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van de carmenere als wijndruif. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?