Catarratto: fris en aromatisch met een scherp kantje

Catarratto is een inheemse witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd op het zonnige eiland Sicilië, Italië. Dit druivenras, dat al eeuwenlang op het eiland wordt geteeld, is een belangrijk ingrediënt in de productie van Siciliaanse witte wijnen. Hoewel catarratto vaak wordt gemengd met andere lokale en internationale druivenrassen, heeft het ook zijn plaats als basis voor monocepagewijnen.

De catarratto-druif is een van de meest aangeplante witte druivenvariëteiten in Italië, voornamelijk vanwege zijn hoge opbrengsten en aanpassingsvermogen aan verschillende terroirs. Er zijn twee belangrijke klonen van catarratto die in Sicilië worden verbouwd: catarratto bianco comune en catarratto bianco lucido. Hoewel beide klonen vergelijkbare eigenschappen hebben, staat de lucido-kloon bekend om zijn hogere kwaliteit en expressievere aroma’s.

Catarratto-wijnen hebben vaak een lichte tot medium body met een opvallende zuurgraad, wat ze perfect maakt voor warme zomerdagen en als begeleiding bij lichte gerechten. De smaakprofielen van catarratto-wijnen variëren, maar vaak zijn er aroma’s van citrus, groene appel, bloemen en amandel te vinden. De wijn kan zowel in een frisse, ongecompliceerde stijl als in een meer complexe, op eiken gerijpte stijl worden gemaakt.

Een van de bekendste appellaties waar catarratto wordt verbouwd, is de DOC Alcamo, gelegen in het westen van Sicilië. Hier wordt de druif vaak geblend met andere lokale druivenrassen zoals inzolia en grillo, wat resulteert in frisse, aromatische witte wijnen. Monocepagewijnen van catarratto worden steeds populairder, omdat wijnmakers de expressiviteit en het unieke karakter van deze druivenvariëteit willen benadrukken.

Catarratto-wijnen passen goed bij verschillende gerechten, zoals gegrilde vis, schaal- en schelpdieren, salades en pasta’s met lichte sauzen. Dankzij hun levendige zuurgraad en verfrissende smaak zijn catarratto-wijnen bijzonder geschikt voor het begeleiden van de mediterrane keuken, waar de rijke smaken en verse ingrediënten prachtig samengaan met de wijn.

In een notendop is catarratto een veelzijdige en interessante druivenvariëteit die de rijke wijntraditie van Sicilië weerspiegelt. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van frisse, aromatische witte wijnen en biedt een unieke smaakervaring die kenmerkend is voor het zonovergoten eiland Sicilië.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?