Chenin blanc: Frans in oorsprong, Zuid-Afrikaans in idee

Chenin blanc is een druivenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Loire-vallei in Frankrijk en nu wereldwijd wordt verbouwd. De druif staat bekend om zijn hoge zuurgraad en veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor de productie van verschillende wijnstijlen, van droge en fruitige wijnen tot zoete en rijke dessertwijnen.

Loire: de oorsprong

In de Loire-vallei wordt chenin blanc gebruikt voor de productie van verschillende wijnen, waaronder de beroemde Vouvray, Savennières en Coteaux du Layon. Deze wijnen hebben vaak aroma’s van groene appels, peren en honing, met een kenmerkende minerale toon en hoge zuurgraad. Ze zijn vaak droog of lichtzoet van smaak en kunnen lang worden bewaard.

De Loire-vallei staat bekend om zijn zoete wijnen gemaakt van de chenin blanc-druif. Deze wijnen worden geproduceerd in verschillende herkomstbenamingen, waaronder Vouvray, Coteaux du Layon en Bonnezeaux.

De zoete wijnen uit de Loire worden vaak gemaakt van druiven die zijn aangetast door botrytis, ook bekend als edele rotting. Dit is een natuurlijk proces waarbij de schil van de druif wordt aangetast door een schimmel, waardoor de druif uitdroogt en het suikergehalte toeneemt. Het resultaat is een wijn met een hoger alcohol- en suikergehalte en een complexe smaak.

Ze hebben vaak aroma’s van honing, abrikozen en perziken, met een kenmerkende zuurgraad die de zoetheid in balans houdt. De wijnen zijn vaak diep van kleur en hebben een rijke en complexe smaak, met tonen van noten, specerijen en gedroogd fruit. Ze worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten om meer complexiteit en textuur aan de wijn toe te voegen.

Ze passen goed bij desserts en kaasplankjes en kunnen ook worden geserveerd als aperitief. Ze zijn vaak de perfecte begeleider bij gerechten met een hoog suikergehalte en zijn ook heerlijk om te drinken als dessert op zichzelf.

In tegenstelling tot de droge chenin blanc-wijnen uit de Loire, zijn de zoete wijnen vaak bedoeld om te worden bewaard. Ze zijn een waardevolle aanvulling op elke collectie en een heerlijke manier om de complexiteit en de veelzijdigheid van de chenin blanc-druif te ervaren.

Zuid-Afrika: fruitig en droog

Zuid-Afrika is een ander belangrijk wijngebied voor de chenin blanc-druif. De druif wordt er verbouwd sinds de 17e eeuw en wordt vaak gebruikt voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. De Zuid-Afrikaanse chenin blanc-wijnen hebben vaak een fruitige smaak van perziken, abrikozen en honing, met een kenmerkende zuurgraad en minerale toon. Ze zijn vaak droog of lichtzoet van smaak en worden vaak gerijpt op eikenhouten vaten om meer complexiteit en textuur aan de wijn toe te voegen.

Andere landen

Chenin blanc wordt ook verbouwd in andere wijngebieden, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In deze gebieden wordt de druif vaak gebruikt voor de productie van droge en fruitige wijnen, die over het algemeen minder complex zijn dan de wijnen uit de Loire-vallei en Zuid-Afrika.

Wijn-spijscombinatie

Chenin blanc-wijnen zijn zeer veelzijdig en passen goed bij een breed scala aan gerechten, waaronder zeevruchten, gevogelte, kazen en desserts. Ze zijn vaak de perfecte begeleider bij gerechten met een hoog zuurgehalte en passen goed bij gerechten met een lichte, fruitige smaak.

Chenin blanc is een druivenras dat geschikt is voor de productie van verschillende wijnstijlen, van droge en fruitige wijnen tot rijke en zoete dessertwijnen. Het is een druif met een hoge zuurgraad en kenmerkende aroma’s van fruit en honing, en wordt verbouwd in verschillende wijngebieden over de hele wereld. Zowel fans van zoete wijnen met botrytis als liefhebbers van strakke, droge wijnen vinden in de chenin blanc een druif naar hun hart.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van het chenin blanc. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?