Dolcetto: verraderlijk intens en krachtig

Dolcetto is een populaire blauwe druivenvariëteit uit de Piemonte-regio in Noord-Italië. Dolcetto wordt voornamelijk gebruikt om monocepagewijn te maken, wat betekent dat het als enige druivenras wordt gebruikt om de wijn te produceren. Dolcetto-wijnen staan bekend om hun fruitige aroma’s van kersen, pruimen en bessen, met een lichte kruidigheid en voelbare tannines.

Hoewel de naam “dolcetto” suggeert dat de wijn zoet is, is dit niet het geval. Het woord “dolcetto” betekent eigenlijk “kleine zoete” en verwijst naar de kleine, zoete druiven van deze variëteit. Voor mij betekent dolcetto meestal eerder ‘kleine dolk’ aangezien de druif tanninerijk kan zijn met een hoge zuurgraad. Dolcetto-wijnen hebben meestal een medium body en zijn een heerlijke keuze bij een breed scala aan gerechten, van pizza en pasta tot gegrild vlees en kaasplankjes.

Dolcetto wordt vaak geproduceerd in de regio’s Dogliani, Diano d’Alba en Alba in Piemonte. Naast dolcetto worden in deze regio’s ook andere druivenrassen verbouwd, waaronder de beroemde nebbiolo-druif, die wordt gebruikt om Barolo en Barbaresco te produceren.

Als u op zoek bent naar een heerlijke rode wijn met een fruitig karakter en een krachtige textuur, dan is dolcetto zeker een druivenvariëteit die u moet proberen. Of u nu geniet van een glas wijn bij het diner of gewoon wilt ontspannen met vrienden bij een lekkere schotel met fijne vleeswaren, dolcetto is een geweldige keuze voor al zulke gelegenheden.