Grenache, de zwoele krachtpatser

Grenache, ook bekend als garnacha in Spanje, is een van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Grenache wordt verbouwd in vele wijnregio’s over de hele wereld, maar is vooral bekend in de Rhône-vallei in Frankrijk en in de regio’s Catalonië en Rioja in Spanje. Grenache is een druif die bekend staat om zijn zoete smaak, hoge alcoholgehalte en kenmerkende aroma’s van rood fruit en specerijen.

De grenache-druif heeft een dikke schil en is goed bestand tegen warme en droge omstandigheden, waardoor het een ideale druif is voor het produceren van wijnen in hete klimaten. Trouwens: de druif is meestal rood, maar er bestaat ook een witte variant die helemaal anders is.

Grenache als mengpartner

Grenache-wijnen hebben vaak een volle en zwoele smaak met een zoete ondertoon, gecombineerd met aroma’s van aardbei, framboos en pruim. De wijn heeft ook vaak tonen van peper, kruiden en leder. Grenache-wijnen hebben meestal een hoog alcoholgehalte. Grenache wordt dus nog al eens gemengd met andere druivenrassen om de smaak aan te vullen en de zuurgraad te balanceren. Andersom is grenache een welkome mengpartner, omdat de druif complexiteit en sappigheid toevoegt.

In Frankrijk wordt grenache vaak gebruikt in de productie van Rhône-wijnen, zoals Châteauneuf-du-Pape, waar de druif vaak wordt gemengd met syrah en mourvèdre. In Spanje wordt grenache vaak gebruikt in de productie van rioja-wijnen en in Catalonië in de beroemde wijnstreek Priorat.

Grenache in combinatie met eten

Grenache-wijnen zijn doorgaans complex en vol van smaak, met een lange afdronk. Ze passen goed bij rijke en kruidige gerechten, zoals stoofschotels en gegrild vlees. De wijnen zijn ook uitstekend geschikt om te serveren bij kazen en desserts met rood fruit. Of je nu een fan bent van wijnen uit Zuid-Frankrijk of Spanje, of gewoon op zoek bent naar een wijn met een volle en rijke smaak, grenache is zeker het proberen waard. O ja, niet te vergeten: de beste exemplaren kunnen jaren, zoniet decennia rijpen waarbij ze aan complexiteit winnen.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van grenache. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?