Grüner veltliner: Oostenrijks trots

Grüner veltliner is een witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk en bekend staat om zijn frisse zuren en minerale tonen. Het is een monocepage-druivenras, wat betekent dat het wordt gebruikt om wijnen te maken die uitsluitend uit deze druivenvariëteit bestaan.

Grüner veltliner is de meest aangeplante druivenvariëteit in Oostenrijk en wordt ook geteeld in delen van Hongarije, Slowakije en Tsjechië. De druivenvariëteit is bijzonder geschikt voor de koudere klimaten van deze regio’s en gedijt goed op de steile heuvels die kenmerkend zijn voor de Oostenrijkse wijngaarden.

Grüner veltliner-wijnen hebben vaak aroma’s van groene appel, citrus en witte peper. Ze hebben een hoge zuurgraad en een droge smaak, wat hen perfect maakt als aperitiefwijn of bij zeevruchten en lichtere gerechten.

Er zijn verschillende stijlen van grüner veltliner, van licht en verfrissend tot vol en complex. In de regio Wachau worden bijvoorbeeld wijnen gemaakt die bekend staan om hun hoge concentratie en lange bewaarpotentieel, terwijl in het nabijgelegen Kamptal de wijnen vaak fruitiger en lichter zijn.

Een ander kenmerk van grüner veltliner is de neiging om de smaken te veranderen naarmate de wijn ouder wordt. Jonge wijnen hebben vaak frisse zuren en citrusaroma’s, terwijl oudere wijnen meer ontwikkelde tonen van honing en noten kunnen hebben.

In de afgelopen jaren is grüner veltliner steeds populairder geworden buiten Oostenrijk, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Als je op zoek bent naar een witte wijn met veel karakter en een uniek smaakprofiel, is grüner veltliner zeker het proberen waard.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over grüner veltliner. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?