Malbec: zwarte bessen en chocolade

Malbec is een blauwe druivenvariëteit die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar nu voornamelijk wordt verbouwd in Argentinië. De druif is bekend om zijn diepe kleur, hoge tannines en fruitige aroma’s van zwarte bessen, pruimen en chocolade.

Malbec wordt voornamelijk gebruikt om monocepagewijn te produceren, wat betekent dat het als enige druivenras wordt gebruikt om de wijn te maken. De wijn heeft een medium tot volle body en heeft een uitgesproken smaakprofiel dat wordt gekenmerkt door tonen van rijp fruit, zoete specerijen en aardse tonen. Het is een uitstekende keuze bij rood vlees, stoofschotels en harde kazen.

Van Bordeaux naar Argentinië

De druif heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw, toen het werd gebruikt in de Bordeaux-regio van Frankrijk. In de late 19e eeuw werd de druif geïntroduceerd in Argentinië, waar het snel populair werd vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden en het succesvolle gebruik van de druif door Argentijnse wijnmakers.

Tegenwoordig is Argentinië de belangrijkste producent van malbec-wijnen ter wereld, waar het wordt verbouwd in de Mendoza, San Juan en La Rioja regio’s. De wijnstokken worden geteeld op grote hoogte, waardoor de druiven rijpen in de hete zon en koude nachten, wat resulteert in wijnen met een rijke smaak en complexiteit.

Malbec is ook populair in andere wijnproducerende landen, waaronder Chili, de Verenigde Staten en Australië. In deze landen worden de wijnen meestal geproduceerd in een fruitiger stijl, met tonen van zwarte bessen en kersen.

Monocepage, maar evengoed in blends

Een interessant kenmerk van Malbec is dat het een van de weinige druivenrassen is die vaak wordt gebruikt in blends, maar ook een zeer succesvolle monocepagewijn is. In Argentinië worden bijvoorbeeld vaak blends geproduceerd met malbec, cabernet sauvignon en merlot.

Malbec-wijnen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden bij wijnliefhebbers over de hele wereld. De wijn biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een geweldige keuze voor liefhebbers van volle, fruitige rode wijnen. Als u op zoek bent naar een nieuwe en opwindende rode wijn om te proberen, dan is malbec zeker een druivenvariëteit die u moet ontdekken. Met zijn diepe kleur, uitgesproken smaakprofiel en veelzijdigheid in gebruik, is malbec een druivenras dat elke wijnliefhebber zou moeten proberen.

Dit artikel is van het type ‘lang’. Ideaal om klanten een grondig idee te geven over malbec. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?