Marsanne: de subtiele witte druivenvariëteit uit de Rhônevallei

Marsanne is een witte druivenvariëteit die oorspronkelijk afkomstig is uit de noordelijke Rhônevallei in Frankrijk. Dit druivenras, bekend om zijn delicate aroma’s en lichte body, wordt voornamelijk gebruikt in de productie van witte wijnen en speelt een belangrijke rol in de prestigieuze appellaties van Crozes-Hermitage, Saint-Joseph en Hermitage. Hoewel marsanne vaak wordt geblend met andere druivenrassen, zoals roussanne, zijn er ook monocepagewijnen van deze bijzondere druif te vinden.

Marsanne-wijnen staan bekend om hun zachte textuur, lage zuurgraad en subtiele aroma’s van bloemen, noten en rijp fruit. In hun jeugd vertonen marsanne-wijnen vaak tonen van witte perzik, peer en kamperfoelie, maar naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze complexere smaken zoals honing, gedroogd fruit en kruiden. De wijn kan zowel in een frisse, fruitige stijl worden geproduceerd als in een meer complexe, op eiken gerijpte stijl.

Buiten de Rhônevallei is marsanne ook te vinden in andere wijnregio’s, zoals de Languedoc-Roussillon in Frankrijk en in Australië, waar het een groeiende populariteit geniet. In deze regio’s wordt de druif vaak gebruikt in blends met andere Rhônevariëteiten, zoals viognier en roussanne, maar ook voor de productie van monocepagewijnen die het unieke karakter van marsanne benadrukken.

Marsanne-wijnen zijn uitstekende begeleiders van verschillende gerechten, zoals gegrilde vis, kip of kalkoen, romige pasta’s en zachte kazen. Hun zachte textuur en subtiele aroma’s maken marsanne-wijnen bijzonder geschikt voor het begeleiden van delicate smaken en lichte, verfijnde gerechten.

Kortom, marsanne is een intrigerende en verfijnde druivenvariëteit die zowel op zichzelf als in blends een unieke en elegante wijnervaring biedt. Voor liefhebbers van witte wijnen met subtiele aroma’s en een zachte textuur is marsanne zeker een druivenras om te ontdekken en te waarderen.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?