Merlot: duveltje-doet-al

Merlot is een druivenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Bordeaux-regio in Frankrijk en nu wereldwijd wordt verbouwd. Het is een van de meest geplante druivenrassen ter wereld en wordt gebruikt voor de productie van verschillende wijnen, van lichte en fruitige rode wijnen tot volle en krachtige wijnen.

Bordeaux als basis

De Bordeaux-regio is een belangrijke herkomstbenaming voor merlot. De druif wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen, zowel op zichzelf staand als in blends. De rode wijnen uit Bordeaux hebben vaak aroma’s van rijp rood fruit, zoals bramen en pruimen, en hebben een kruidige ondertoon. Ze zijn over het algemeen vol en krachtig van smaak, met zachte tannines en een lange afdronk. De Bordeaux-merlot-wijnen zijn vaak gerijpt op eikenhouten vaten, wat resulteert in wijnen met meer complexe smaken van vanille, karamel en tabak.

Californië is een ander belangrijk wijngebied voor merlot. De wijnen uit Californië hebben vaak een fruitige smaak van rijpe bessen en kersen, met een kenmerkende kruidige toon. De wijnen zijn over het algemeen voller van smaak dan de Bordeaux-merlot-wijnen en hebben meer uitgesproken tannines. De Californische merlot-wijnen worden vaak gerijpt op eikenhouten vaten om de complexiteit en textuur van de wijn te versterken.

Merlot wereldwijd

Merlot wordt ook verbouwd in andere wijngebieden, waaronder Italië, Spanje en Australië. In Italië wordt de druif gebruikt voor de productie van wijnen die lijken op die uit Bordeaux, terwijl in Spanje de druif vaak wordt gebruikt in blends met andere lokale druivensoorten. De Australische merlot-wijnen hebben vaak een fruitige smaak van rijpe bessen en pruimen, met een kenmerkende kruidige toon.

Merlot-wijnen zijn vaak de perfecte begeleider bij rood vlees, zoals rund, lam en wild. Ze passen ook goed bij stevige pasta-gerechten en kazen. Merlot-wijnen zijn over het algemeen jong te drinken en hoeven niet te worden bewaard. De wijnen moeten worden geserveerd bij kamertemperatuur om de aroma’s en smaken optimaal tot hun recht te laten komen.

Hoewel merlot vaak wordt gezien als een secundair druivenras in blends met cabernet sauvignon en cabernet franc, kan de druif ook op zichzelf staand heerlijke wijnen produceren. Merlot-wijnen zijn over het algemeen zachter van smaak dan wijnen van de cabernet-druivenrassen, maar zijn niet minder complex of interessant. Of je nu een fan bent van de Bordeaux-regio of Californische wijnen, of gewoon nieuwsgierig bent naar een fruitige en volle rode wijn, merlot is zeker het proberen waard. Het is een druif met een brede waaier aan smaken en stijlen, waardoor het een van de meest veelzijdige druivenrassen is die er zijn.

Mousserend en zelfs rosé!

Naast de klassieke Bordeaux-stijl en de fruitige Californische stijl, kan merlot ook worden gebruikt voor de productie van mousserende wijnen en roséwijnen. Mousserende merlot-wijnen zijn vaak licht en fruitig van smaak, met aroma’s van rode bessen en een frisse zuurgraad. Roséwijnen gemaakt van merlot hebben vaak een zachte en fruitige smaak, met aroma’s van aardbeien en frambozen.

Unieke stijlen

Naast Frankrijk en Californië wordt merlot ook verbouwd in andere wijngebieden, zoals Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Deze landen hebben elk hun eigen unieke stijl van merlot-wijnen, vaak met hun eigen lokale druivenrassen en wijnbereidingsmethoden.

Merlot is een druivenras dat zich goed laat combineren met andere druivenrassen. De druif wordt vaak gebruikt in blends met andere Bordeaux-druiven, zoals cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot, en kan ook worden gebruikt in blends met lokale druivenrassen. Door het toevoegen van merlot aan blends kan de wijn een zachtere smaak krijgen en een hoger alcoholpercentage hebben.

Populair? Of net minder?

In de afgelopen jaren heeft merlot te maken gehad met een dalende populariteit, gedeeltelijk als gevolg van de kritiek die de druif ontving na de release van de film Sideways uit 2004. In de film werd merlot afgeschilderd als een inferieure druif ten opzichte van pinot noir. Hoewel deze trend zich in sommige delen van de wereld heeft voortgezet, blijft merlot een populaire en veelzijdige druif die door veel wijnliefhebbers wordt gewaardeerd.

Merlot is een druivenras dat een breed scala aan smaken en stijlen biedt, van fruitig en licht tot vol en krachtig. Fans van de Bordeauxstijl en adepten van de Californische variatie zijn er erover eens: merlot is een druivenras dat het proberen meer dan waard is.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over merlot. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?