Mourvèdre: Een veelzijdige druivenvariëteit met diepte en complexiteit

Mourvèdre is een rode druivenvariëteit die zijn oorsprong vindt in Spanje en daar bekend staat als monastrell. Het druivenras wordt voornamelijk geteeld in de warmere wijnbouwgebieden van de wereld, zoals het zuiden van Frankrijk, Spanje, Californië en Australië. Mourvèdre staat bekend om zijn diepe kleur, stevige tannines en complexe aroma’s van donker fruit, kruiden, wild en aardse tonen.

In de Zuid-Franse regio’s, zoals de Rhône-vallei, Provence en Languedoc-Roussillon, wordt mourvèdre vaak gebruikt in blends met andere druivenrassen zoals grenache en syrah, zoals in de beroemde Châteauneuf-du-Pape en Bandol-wijnen. In deze blends draagt mourvèdre bij aan de structuur en complexiteit van de wijnen en zorgt het voor een uitstekend rijpingspotentieel.

Mourvèdre kan echter ook worden gebruikt voor het maken van monocepagewijnen, die doorgaans krachtig, rijk en geconcentreerd zijn, met een uitgesproken tanninestructuur en een lange afdronk. Deze wijnen kunnen profiteren van enkele jaren rijping op fles, waardoor de tannines verzachten en de complexiteit van de aroma’s toeneemt.

In Spanje, waar de druivenvariëteit monastrell wordt genoemd, wordt het voornamelijk geteeld in de regio’s Jumilla en Yecla. De wijnen die hier worden geproduceerd, variëren in stijl van fruitig en toegankelijk tot krachtig en geconcentreerd, afhankelijk van de wijnmakerij en het terroir.

In de Nieuwe Wereld, zoals Californië en Australië, heeft mourvèdre ook een plaats gevonden in zowel blends als monocepagewijnen. In deze regio’s wordt het druivenras vaak geteeld in warmere klimaten, wat resulteert in rijpere en vollere wijnen met een hoger alcoholgehalte.

Mourvèdre is een veelzijdige druivenvariëteit die in verschillende wijnbouwgebieden en stijlen kan worden gebruikt. De complexiteit en diepte van de aroma’s, evenals het rijpingspotentieel, maken het tot een interessante en boeiende keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de meer bekende druivenrassen.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over Puglia. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?