Pecorino: vroege rijping en een hoog suikergehalte

Pecorino is een witte druivenvariëteit die voornamelijk in centraal en zuidelijk Italië wordt verbouwd, met name in de regio’s Marche, Abruzzo, Lazio, Umbrië en Toscane. Ondanks de naam heeft de pecorino-druif geen verband met de bekende pecorino-kaas, hoewel ze beide afkomstig zijn uit dezelfde geografische regio’s. Het druivenras dankt zijn naam aan de schapen (in het Italiaans: “pecora”) die in de oude tijd graag van deze druiven aten.

Pecorino-druiven staan bekend om hun vroege rijping en hoge suikergehalte, wat resulteert in wijnen met een relatief hoog alcoholpercentage. Tegelijkertijd behouden ze een frisse zuurgraad, wat zorgt voor een uitgebalanceerde en levendige wijn. Typische aroma’s van pecorino-wijnen zijn citrus, bloemen en minerale tonen.

Deze druivenvariëteit wordt vaak gebruikt voor de productie van monocepagewijnen, die de unieke kenmerken van pecorino-druiven benadrukken. In de afgelopen jaren is de populariteit van pecorino-wijnen toegenomen, zowel in Italië als internationaal, dankzij hun frisse en aromatische profiel.

Pecorino-wijnen kunnen het best jong worden gedronken, wanneer hun frisse en fruitige karakteristieken het meest uitgesproken zijn. Ze passen goed bij verschillende gerechten, zoals salades, lichte pasta’s, schaal- en schelpdieren en geitenkaas. Bovendien is pecorino een uitstekend aperitief vanwege zijn verfrissende smaak en aantrekkelijke aroma’s.

Alles bij elkaar is pecorino een interessante en veelbelovende druivenvariëteit die steeds populairder wordt bij wijnliefhebbers over de hele wereld. De frisse en aromatische kwaliteiten van pecorino-wijnen maken ze tot een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een alternatief voor de meer gebruikelijke witte druivenvariëteiten.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie kort. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in amper een minuutje kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?