Pinot noir: De elegante druivenvariëteit achter ‘s werelds meest verfijnde rode wijnen

Pinot noir is een rode druivenvariëteit die vooral bekend staat om zijn rol in de productie van enkele van ‘s werelds meest prestigieuze en gewaardeerde wijnen. Deze druif, die zijn oorsprong vindt in de Bourgogne, Frankrijk, is geliefd om zijn complexiteit en elegantie. Pinot noir wordt wereldwijd geteeld en produceert een nogal wat wijnstijlen, variërend van lichte en fruitige wijnen tot geconcentreerde en gestructureerde wijnen, maar de beste delen een een uitstekend rijpingspotentieel.

Geschiedenis en oorsprong

Pinot noir is een van de oudste bekende druivenrassen en wordt al meer dan 1.000 jaar geteeld. De naam “pinot” is afgeleid van het Franse woord “pin” en verwijst naar de dennenappelvormige trossen van de druiven. De oorsprong van pinot noir ligt in de Bourgogne, waar het voor het eerst werd gedocumenteerd in de 14e eeuw. Sindsdien is het druivenras nauw verbonden met deze iconische wijnregio, die bekend staat om zijn wereldberoemde wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit.

Wijnbouw en vinificatie

Pinot noir is berucht moeilijk in de wijngaard en de wijnkelder. Het druivenras is gevoelig voor ziekten en plagen, en vereist zorgvuldige aandacht van de wijnmaker om de optimale balans van aroma’s, smaken en structuren te bereiken. Pinot noir gedijt het beste in koele klimaten, waar het langzaam kan rijpen en zijn kenmerkende aroma’s en smaken kan ontwikkelen.

Bij de vinificatie van pinot noir wordt vaak gebruik gemaakt van traditionele technieken, zoals het gebruik van open gistingsvaten en het laten weken van de druiven met hun schillen om kleur, smaak en tannines te extraheren. Veel wijnmakers kiezen ervoor om pinot noir in eikenhouten vaten te rijpen om extra complexiteit en structuur toe te voegen.

Wijnstijlen en smaakprofielen

Pinot noir produceert een breed scala aan wijnstijlen, afhankelijk van het terroir, de wijnmakerij en de wijnbouwtechnieken die worden gebruikt. Enkele van de meest voorkomende aroma’s en smaken in pinot noir-wijnen zijn rood fruit (zoals kersen, aardbeien en frambozen), bloemen, kruiden, aardse tonen en specerijen.

De lichtere, fruitigere stijl van pinot noir, die vaak wordt geassocieerd met Nieuwe Wereld-wijnregio’s zoals Californië, Oregon en Nieuw-Zeeland, wordt gekenmerkt door heldere rode fruitaroma’s, een medium lichaam en zachte tannines. Deze wijnen zijn vaak toegankelijker en kunnen jong gedronken worden.

Daarentegen produceren de koelere klimaten en traditionele wijnbereidingsmethoden van de Bourgogne, evenals andere Oude Wereld-regio’s zoals Duitsland en Zwitserland, meer gestructureerde en complexe wijnen. Deze wijnen hebben vaak een hogere zuurgraad, stevigere tannines en een breder scala aan aardse en kruidige tonen, naast de karakteristieke rode fruitaroma’s. Deze wijnen hebben doorgaans een groter rijpingspotentieel en kunnen zich in de loop van de tijd prachtig ontwikkelen.

Pinot noir in blends en andere wijnstijlen

Hoewel pinot noir voornamelijk bekend staat om zijn monocepagewijnen, wordt het druivenras ook vaak gebruikt in blends. In de Champagne-regio van Frankrijk is pinot noir een belangrijk component in de productie van zowel non-vintage als vintage champagne, waar het bijdraagt aan de structuur en complexiteit van de mousserende wijnen.

Daarnaast wordt pinot noir ook gebruikt voor het maken van roséwijnen, zeker in de Provence en andere zuidelijke regio’s van Frankrijk. Deze rosés zijn vaak licht en verfrissend, met heldere fruitaroma’s en een subtiele kruidigheid.

Belangrijkste wijnregio’s

De belangrijkste wijnregio voor pinot noir is ongetwijfeld de Bourgogne, met beroemde appellaties zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny en Pommard die enkele van de meest gewaardeerde pinot noir-wijnen ter wereld produceren. Buiten de Bourgogne wordt pinot noir met succes geteeld in andere Franse regio’s, zoals de Loire-vallei, de Elzas en de Jura.

In de Nieuwe Wereld is pinot noir een sterk aanwezig in Californië, Oregon, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili. In deze regio’s varieert de stijl van de wijnen afhankelijk van het klimaat en de wijnbouwpraktijken, maar over het algemeen neigen ze naar een fruitigere en toegankelijkere stijl.

Fascinerend…

Pinot noir is een fascinerende en veelzijdige druivenvariëteit die, ondanks zijn uitdagingen in de wijngaard en de wijnkelder, enkele van ‘s werelds meest verfijnde en gewaardeerde wijnen voortbrengt. Het scala aan wijnstijlen, van licht en fruitig tot complex en gestructureerd, maakt pinot noir tot een favoriet onder zowel wijnmakers als wijnliefhebbers.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘lang’. Het is informatief en vooral om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, maar je kunt het in in minder dan vijf minuten lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?