Pinotage: Zuid-Afrika’s rode vaandeldruif

Pinotage is een unieke en controversiële druivenvariëteit die bijna exclusief wordt verbouwd in Zuid-Afrika. Het is een kruising tussen pinot noir en cinsaut die in 1925 ontwikkeld werd door professor Abraham Izak Perold van de Universiteit van Stellenbosch.

Pinotage staat bekend om zijn robuuste en krachtige smaakprofiel, met aroma’s van zwarte bessen, pruimen, koffie, rook en aardse tonen. Heel vaak toont pinotage een combinatie van groenigheid met overrijpe toetsen. Dat contrast maakt de druif voor sommigen aantrekkelijk en voor anderen afstotelijk. Geen allemansvriendje!

De meeste pinotagewijnen komen uit de regio’s Stellenbosch, Swartland en Wellington in Zuid-Afrika. Pinotagewijnen uit Stellenbosch zijn meestal de meest gerenommeerde, vanwege de specifieke bodemsamenstelling en het klimaat van het gebied. De regio staat bekend om zijn diepe, robuuste en fruitige wijnen, die uitstekend combineren met hartige vleesgerechten.

Pinotage is een druivenras dat veel potentieel heeft en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kwalitatief goede wijn. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende wijnstijlen, zoals houtgelagerde en mousserende wijnen, die het potentieel van de druivenvariëteit verder benutten.

Pinotage heeft echter ook zijn critici, die de druivenvariëteit bekritiseren vanwege zijn krachtige en soms ‘rustieke’ smaken, die niet bij iedereen in de smaak vallen. Het is daarom belangrijk om pinotage te proeven bij een betrouwbare producent en met een open geest. En zelfs bij die producenten zijn er nogal wat die weigeren met de druif te werken.

Kortom, pinotage is een unieke druivenvariëteit met een geheel eigen karakter. Hoewel pinotage veel controverse oproept, is het duidelijk dat ze een belangrijke rol speelt in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en een gewaardeerde druif is voor degenen die houden van een robuuste, krachtige en karaktervolle wijn.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van cabernet sauvignon. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?