Primitivo: de krachtige en smaakvolle druif uit Zuid-Italië

Primitivo is een rode druivenvariëteit die zijn oorsprong vindt in de zonnige regio Puglia, gelegen in Zuid-Italië. Hoewel het ras vaak wordt geassocieerd met de beroemde Californische zinfandel, zijn er enkele verschillen tussen de twee, voornamelijk te wijten aan het terroir en de vinificatiemethoden. Primitivo staat bekend om zijn krachtige, smaakvolle wijnen, die vaak worden geproduceerd als monocepagewijn, waarbij alleen deze druivenvariëteit wordt gebruikt.

De naam primitivo verwijst naar de vroege rijping van de druiven, die vaak al in augustus worden geoogst. Dit zorgt voor wijnen met een hoog alcoholpercentage, meestal rond de 14-15%. Primitivo-druiven gedijen goed in het warme klimaat van Puglia, waar ze profiteren van de lange uren zonneschijn en de vruchtbare, kalkrijke bodem.

Primitivo-wijnen staan bekend om hun diepe, robijnrode kleur en hun uitgesproken aroma’s van donker fruit, zoals pruimen, zwarte kersen en bramen. Deze fruitige tonen worden vaak gecombineerd met kruidige en aardse accenten, zoals peper, tabak en leer. In de mond bieden primitivo-wijnen een volle body en stevige tannines, die samen zorgen voor een krachtige, maar tegelijkertijd evenwichtige smaakervaring.

De populariteit van primitivo-wijnen is de afgelopen jaren toegenomen, zowel in Italië als in het buitenland. Dit heeft geleid tot een grotere erkenning van Puglia als een belangrijke wijnproducerende regio en heeft de interesse in andere inheemse druivenrassen uit dit gebied aangewakkerd.

Primitivo-wijnen zijn uitstekende begeleiders van stevige, smaakvolle gerechten, zoals gegrild of gestoofd vlees, wild, en rijke pastagerechten met tomatensaus. Ook kunnen ze goed worden gecombineerd met harde, belegen kazen en gerechten met een zoet-hartige smaakbalans. De krachtige en smaakvolle primitivo-wijnen vormen een uitstekende keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een monocepagewijn die de warmte en het karakter van Zuid-Italië perfect weerspiegelt.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?