Sangiovese: het bloed van Jupiter

Sangiovese is een van de belangrijkste druivenrassen in Italië en wordt voornamelijk verbouwd in de regio’s Toscane, Umbrië en Emilia-Romagna. Het is een zeer veelzijdige druif die wordt gebruikt voor de productie van verschillende wijnstijlen, van lichtere wijnen tot volle en krachtige wijnen. Sangiovese staat bekend om zijn hoge zuurgraad, tannines en aroma’s van rode kersen en aardbeien.

De druif heeft een dunne schil en een hoog suikergehalte, waardoor de wijnen relatief licht zijn en een hogere zuurgraad hebben. De druif rijpt laat en heeft een lang groeiseizoen nodig om zijn volle potentieel te bereiken. Sangiovese-wijnen zijn daarom vaak robuust en hebben een lange levensduur. De naam zou trouwens afgeleid zijn van sang-iovese, het bloed van Jupiter dus.

Sangiovese-wijnen hebben vaak een kenmerkende geur van kersen en aardbeien, aangevuld met tonen van bloemen, tabak en kruiden. De smaak van de wijn varieert afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de stijl van de wijnmaker, van lichte en fruitige wijnen tot volle en krachtige wijnen met veel tannine en een lange afdronk. We hebben het dan uiteraard niet over de mandflessen-chianti, waarbij je zowel de fles als de inhoud een fiasco mag noemen.

Sangiovese is de belangrijkste druif in de productie van de beroemde wijnen uit Toscane, zoals chianti en vino nobile di montepulciano. In deze wijnen wordt de druif vaak gemengd met andere druivenrassen om een ​​meer gebalanceerde wijn te creëren. Er zijn echter ook wijnen die volledig zijn gemaakt van sangiovese-druiven, zoals de brunello di montalcino-wijn, die alleen uit sangiovese-druiven mag bestaan.

Over het algemeen zijn sangiovese-wijnen complex en vol van smaak, met een stevige structuur en een goede zuurgraad. Ze zijn ideaal om te serveren bij een breed scala aan gerechten, van gegrild vlees en pasta tot kazen en antipasti. Of je nu een fan bent van Italiaanse wijnen of gewoon op zoek bent naar een wijn met veel karakter en smaak, sangiovese is zeker het proberen waard.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?