Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is een van de meest populaire witte wijndruiven ter wereld en wordt verbouwd in vele wijnregio’s over de hele wereld. Het is een druivenras dat bekend staat om zijn levendige zuren en kenmerkende aroma’s van groene appels, citrusvruchten en exotische kruiden. Sauvignon blanc-wijnen zijn meestal helder en fris van smaak en hebben vaak een uitgesproken mineraliteit.

De sauvignon blanc-druif heeft een dunne schil en groeit goed in een breed scala aan klimaten, van de koele regio’s van Nieuw-Zeeland en Loire-vallei in Frankrijk tot de warmere omgevingen van Californië en Chili. De druif rijpt vroeg en produceert over het algemeen lage opbrengsten, wat natuurlijk de prijs van de wijn beïnvloedt.

Een typisch aroma

Een van de meest karakteristieke aspecten van sauvignon blanc-wijnen is hun aroma, dat vaak wordt beschreven als kruidig, grassig en citrusachtig. Dit komt door een natuurlijke chemische verbinding die bekend staat als pyrazine, die wordt geproduceerd tijdens de groei van de druif en die verantwoordelijk is voor de kenmerkende aroma’s van de wijn.

Sauvignon blanc-wijnen worden vaak gemaakt zonder rijping op houten vaten om hun frisse smaak te behouden. Sommige producenten kiezen er echter voor om hun sauvignon blancs te rijpen op eikenhouten vaten om meer complexiteit en textuur aan de wijn toe te voegen.

Er bestaan twee stijlen: de klassieke ‘Loirestijl’, waarbij de mineraliteit overweegt en de wijn weinig extreme aroma’s van kiwi, asperge, buxus, tomatenblad of kattenpis ontwikkelt, en de uitbundige stijl van de Nieuwe Wereld, die net het omgekeerde is.

Sauvignon blanc als mengpartner

Sauvignon blanc is ook een belangrijke component in de productie van de wereldberoemde zoete wijnen van Sauternes, in Bordeaux. In deze wijnen wordt de druif aangetast door de edelrot, wat resulteert in geconcentreerde en complexe zoete wijnen met een uitgesproken zuurgraad.

Combinatie met gerechten

Sauvignon blanc-wijnen zijn over het algemeen levendig, fris en gemakkelijk te drinken. Ze zijn een uitstekende keuze als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades, vis en zeevruchten. Of je nu op zoek bent naar een frisse en fruitige witte wijn voor de zomer of een elegante wijn om te serveren bij een speciale gelegenheid, sauvignon blanc is zeker het proberen waard.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van de sauvignon blanc als wijndruif. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?