Sémillon: vooral zoet, maar ook droog

Sémillon is een witte druivenvariëteit die oorspronkelijk uit Frankrijk komt en bekendstaat om zijn veelzijdigheid en belangrijke rol in de productie van zoete wijnen, zoals Sauternes. Hoewel het druivenras in veel wijnbouwgebieden over de hele wereld wordt verbouwd, zijn de bekendste regio’s voor de teelt van sémillon de Bordeaux-streek in Frankrijk en de Hunter Valley in Australië.

In Bordeaux wordt sémillon vaak gemengd met sauvignon blanc en muscadelle, waarbij het de basis vormt voor zowel droge witte wijnen als zoete dessertwijnen. Sémillon-druiven zijn bijzonder vatbaar voor botrytis cinerea, ook wel bekend als “nobele rot”, wat resulteert in geconcentreerde en zoete wijnen zoals die van het beroemde Sauternes-gebied.

In de Hunter Valley in Australië wordt sémillon op grote schaal verbouwd en gebruikt voor de productie van droge monocepagewijnen. Deze wijnen staan bekend om hun lichte body, hoge zuurgraad en aroma’s van citrus en groene appel. Naarmate de wijn rijpt, ontwikkelt hij complexere smaken van honing, noten en toast. Australische sémillon-wijnen kunnen een aanzienlijk verouderingspotentieel hebben, en sommige van de beste voorbeelden kunnen tientallen jaren meegaan.

Sémillon-wijnen hebben over het algemeen een medium tot volle body, met kenmerkende aroma’s van honing, abrikoos en noten. De wijn heeft vaak een zijdezachte textuur en een goede zuurgraad, die in evenwicht wordt gehouden door de zoetheid in het geval van dessertwijnen. Sémillon-wijnen zijn zeer veelzijdig en kunnen op zichzelf worden genoten of bij een breed scala aan gerechten, zoals zeevruchten, gevogelte en romige sauzen.

Sémillon is dus een uiterst veelzijdige druivenvariëteit die zich leent voor zowel droge als zoete wijnstijlen en die in verschillende wijnbouwgebieden over de hele wereld wordt gewaardeerd. De unieke kenmerken en het rijpingspotentieel van sémillon-wijnen maken ze tot een interessante keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de typische witte wijn.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?