Syrah: diep, donker en vol, de druif van de Noordelijke Rhône maar ook populair in Australië

Syrah (ook bekend als shiraz) is een blauwe druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei in Frankrijk en in Australië. Het is een monocepage-druivenras, wat betekent dat het wordt gebruikt om wijnen te maken die uitsluitend uit deze druivenvariëteit bestaan.

De druivenvariëteit syrah staat bekend om zijn diepe, donkere kleur en rijke, volle smaak. De wijnen die van deze druivenvariëteit worden gemaakt, hebben vaak aroma’s van zwarte bessen, bramen, kruiden en peper. Ze hebben een volle body en een stevige tanninestructuur, waardoor ze perfect zijn om te paren met gegrild vlees en kruidige gerechten.

Syrah gedijt goed in warmere klimaten en is daarom populair in regio’s als de Barossa-vallei in Australië en de Central Valley in Californië. In Frankrijk wordt syrah voornamelijk geteeld in de noordelijke Rhône-vallei, waar het wordt gebruikt om wijnen zoals Hermitage en Côte-Rôtie te produceren.

Een ander kenmerk van syrah is de neiging om te verouderen. Oudere Syrah wijnen kunnen tonen van leer, tabak en aardse tonen ontwikkelen naarmate ze rijpen.

In Australië heeft de naam shiraz een speciale betekenis gekregen en wordt het gebruikt om te verwijzen naar wijnen die een kenmerkende Australische stijl hebben, vaak rijper, fruitiger en met een hoger alcoholgehalte dan hun Franse tegenhangers.

Syrah (shiraz) is een veelzijdige druivenvariëteit die prachtige wijnen kan voortbrengen en de aandacht van veel wijnliefhebbers heeft getrokken. Of je nu van een kruidige Rhône-stijl of een fruitige Australische stijl houdt, er is zeker een syrah/shiraz-wijn die bij je past.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over syrah. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?