Tannat: stoer en krachtig, maar van vele markten thuis

In de afgelopen decennia is er een groeiende belangstelling voor tannatwijnen, zeker vanwege hun unieke en krachtige smaakprofiel.

Tannine verzachten

Wijnmakers experimenteren met verschillende vinificatietechnieken en methoden om de tannines van de druif te verzachten, zonder afbreuk te doen aan de karakteristieke smaak en het potentieel voor veroudering. Enkele van deze technieken zijn onder meer micro-zuurstofinjectie, die de tannines verzacht, en het gebruik van eikenhouten vaten voor rijping, wat kan bijdragen aan een rondere en meer complexe smaak.

De tannatdruif heeft een fascinerende geschiedenis en een breed scala aan smaakprofielen, afhankelijk van de regio en de wijnbereidingsmethoden die worden gebruikt. Deze stoere, krachtige en veelzijdige druivenvariëteit biedt wijnliefhebbers de kans om een scala aan wijnen te ontdekken, van fruitig en toegankelijk tot complex en rijpingswaardig. Als u op zoek bent naar een wijn met karakter, diepte en een verhaal te vertellen heeft, dan is de tannat zeker het ontdekken waard.

Oorsprong

De tannatdruif is een druivenvariëteit die zijn oorsprong vindt in de Madiran-regio in het zuidwesten van Frankrijk. Deze druif staat bekend om zijn stevige tannines, diepe kleur en een smaak die varieert van fruitig tot kruidig. In de loop der jaren heeft de tannat zich verspreid over verschillende wijnproducerende landen en heeft het een unieke plaats veroverd in de harten van wijnliefhebbers.

De geschiedenis van de tannat begint in Frankrijk, waar het voor het eerst werd verbouwd in de 18e eeuw. Hier heeft de druif een lange geschiedenis en is het vooral bekend als de belangrijkste druif in Madiranwijnen. Deze wijnen staan bekend om hun krachtige en robuuste smaak. Omdat de druif van nature hoge tannines bevat, werd het aanvankelijk gebruikt om structuur en kleur toe te voegen aan andere wijnen.

In de late 19e eeuw werd de tannat geïntroduceerd in Uruguay, waar het al snel de nationale druif werd. Uruguayaanse tannatwijnen hebben vaak een zachtere en fruitigere smaak dan hun Franse tegenhangers. Dit komt door het warmere klimaat en de verschillende wijnbereidingsmethoden die in Uruguay worden gebruikt. De druif is goed aangepast aan het Uruguayaanse klimaat en is verantwoordelijk voor bijna een derde van alle wijnproductie in het land.

Buiten Europa

De tannatdruif is ook te vinden in andere wijnproducerende landen zoals Argentinië, Brazilië, de Verenigde Staten, Spanje en Australië. Hoewel de productie in deze landen kleiner is dan in Frankrijk en Uruguay, hebben de verschillende klimaten en terroirs hun eigen unieke invloed op de smaak en het karakter van de druif.

Tannatwijnen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: monocepagewijnen en blends. Monocepagewijnen zijn wijnen die volledig zijn gemaakt van één druivenvariëteit, in dit geval de tannat. Deze wijnen geven een puur en onvervalst beeld van de druif en zijn ideaal om de unieke kenmerken van de druif te proeven. Blends, daarentegen, zijn wijnen die zijn gemaakt door de tannat te combineren met andere druivenvariëteiten. Dit kan resulteren in een meer complexe en genuanceerde smaak, waarbij de sterke tannines van de tannat kunnen worden verzacht door de aanwezigheid van andere druiven.

Zuurgraad en textuur

De tannatdruif kan op verschillende manieren worden gevinifieerd, wat resulteert in een breed scala aan wijnen. Zo kunnen er jonge, fruitige wijnen worden geproduceerd, maar ook wijnen die bedoeld zijn om lang te rijpen. Tannatwijnen zijn vaak krachtig en vol van smaak, met aroma’s van zwarte bessen, pruimen, kersen en soms zelfs chocolade. Ze kunnen ook kruidige en aardse tonen bevatten, zoals peper, leer en tabak. Deze wijnen hebben over het algemeen een hoge zuurgraad en een stevige structuur, waardoor ze goed kunnen worden gecombineerd met hartige en smaakvolle gerechten. Zo passen ze uitstekend bij gegrild vlees, wild, stoofschotels en pittige gerechten.

Gezondheid!

De tannatdruif heeft ook enkele gezondheidsvoordelen, die voornamelijk te danken zijn aan de hoge concentratie aan antioxidanten en polyfenolen. Deze stoffen worden geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en kunnen een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid. Natuurlijk moet men er rekening mee houden dat overmatige alcoholconsumptie schadelijk kan zijn en dat men met mate moet genieten van wijn. Maar toch: tannat is een mooie druif die absoluut de moeite waard loont. Proeven maar!

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?