Tempranillo: dé rode druivenvariëteit uit Spanje

Tempranillo, een inheemse Spaanse druivenvariëteit, is een van de meest gevierde rode druivenrassen ter wereld. Deze druif, die vooral bekend staat om zijn rol in de wereldberoemde Rioja-wijnen, wordt geroemd om zijn veelzijdigheid en het vermogen om een breed scala aan wijnstijlen te creëren. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van tempranillo, van zijn oorsprong en verspreiding tot de kenmerken van de wijn en de beste culinaire combinaties.

Oorsprong en verspreiding

Tempranillo vindt zijn oorsprong in Spanje, waar het al meer dan duizend jaar wordt verbouwd. De naam is afgeleid van het Spaanse woord “temprano”, wat “vroeg” betekent, verwijzend naar de vroege rijping van deze druivenras. Tempranillo is de belangrijkste druif in veel Spaanse wijnregio’s, waaronder Rioja, Ribera del Duero, Toro en Navarra.

Naast Spanje wordt tempranillo ook verbouwd in andere wijnproducerende landen zoals Portugal (waar het bekend staat als tinta roriz of aragonês), Argentinië, Chili, Mexico, de Verenigde Staten en Australië. Hoewel de grootste concentratie van tempranillo-wijngaarden nog steeds in Spanje te vinden is, wint het druivenras aan populariteit in andere regio’s, dankzij de veelzijdigheid en het potentieel om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Kenmerken van de tempranillo-druif

Tempranillo is een vroegrijpend druivenras dat zich goed aanpast aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Het is een krachtige groeier en heeft een goede weerstand tegen ziekten, hoewel het gevoelig kan zijn voor meeldauw en rot.

De druif produceert compacte trossen met kleine tot middelgrote, dikke schil en een hoog anthocyaangehalte, wat zorgt voor diepe kleur en tanninestructuur in de wijn. Tempranillo-wijnen hebben doorgaans een medium tot volle body, medium tot hoge tannines en een gemiddelde zuurgraad.

Kenmerken van tempranillo-wijnen

De smaakprofielen van tempranillo-wijnen variëren afhankelijk van het terroir, de wijnbereidingsmethoden en de rijpingsperiode. In het algemeen hebben jonge tempranillo-wijnen aroma’s van rood fruit zoals kersen, frambozen en pruimen, evenals kruidige tonen van tabak, ceder en vanille. Naarmate de wijn rijpt, kunnen er tonen van leer, tabak, chocolade en gedroogd fruit ontstaan, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van de wijn.

Tempranillo kan zowel worden gebruikt voor de productie van fruitige, jonge wijnen die bedoeld zijn om binnen enkele jaren na de oogst te worden gedronken, als voor de productie van complexe, gerijpte wijnen die vele jaren kunnen rijpen en verbeteren in de fles. Monocepagewijnen van tempranillo zijn gebruikelijk, maar het druivenras wordt ook vaak geblend met andere druivenrassen zoals garnacha, graciano, mazuelo en cabernet sauvignon, om meer gelaagde en complexe smaken te creëren.

Rijping en wijnbereiding

Een van de belangrijkste kenmerken van tempranillo-wijnen is hun vermogen om goed te rijpen, zowel in eiken vaten als in de fles. Veel Spaanse wijnhuizen volgen een traditioneel rijpingssysteem, waarbij de wijn wordt gerijpt in Amerikaanse of Franse eiken vaten voor verschillende perioden, afhankelijk van de gewenste stijl en complexiteit. In Rioja, bijvoorbeeld, worden tempranillo-wijnen vaak geclassificeerd op basis van hun rijpingsperiode: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.

De rijping in eiken vaten voegt extra lagen van smaak en textuur toe aan de wijn, waaronder tonen van vanille, kokosnoot, toast en specerijen. Deze smaken kunnen variëren afhankelijk van het type eikenhout, de grootte van het vat en de duur van de rijping.

Wijn-spijscombinaties

Dankzij de veelzijdigheid van tempranillo-wijnen zijn ze geschikt voor een breed scala aan gerechten. De fruitige en kruidige tonen van jonge tempranillo-wijnen passen goed bij tapas, gegrilde groenten, pizza, pasta met rode sauzen en lichte vleesgerechten zoals kip en kalkoen.

Gerijpte tempranillo-wijnen met meer complexiteit en structuur zijn uitstekende begeleiders van rood vlees, stoofschotels, wildgerechten en harde kazen zoals manchego en cheddar. Ook de combinatie met traditionele Spaanse gerechten zoals paella, geroosterd lamsvlees en chorizo is bijzonder geslaagd.

Tempranillo: complex en rijp

Tempranillo is een veelzijdige en boeiende druivenvariëteit die een breed scala aan wijnstijlen kan opleveren, van fruitige en toegankelijke jonge wijnen tot complexe en rijpe wijnen die vele jaren kunnen rijpen en verbeteren in de fles. Dit Spaanse druivenras heeft zijn stempel gedrukt op de internationale wijnscene en wordt steeds meer gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld. Of je nu op zoek bent naar een alledaagse wijn voor een gezellige avond of een bijzondere fles om te bewaren en te laten rijpen, tempranillo biedt een wijnervaring die zowel aantrekkelijk als veelzijdig is.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?