Torrontés: de aromatische druivenvariëteit van Argentinië

Torrontés is een witte druivenvariëteit die voornamelijk voorkomt in Argentinië en bekend staat om zijn intens aromatische en bloemige karakter. Hoewel er verschillende soorten torrontés bestaan, is de meest voorkomende en hoog aangeschreven variant de torrontés riojano. Deze druif is verantwoordelijk voor het grootste deel van de Argentijnse torrontés-wijnen en heeft zich gevestigd als het icoon van Argentinië’s witte wijnproductie.

De oorsprong van torrontés is enigszins mysterieus, maar DNA-onderzoek suggereert dat het een kruising is tussen de mission-druif (criolla chica) en muscat d’alexandrie. De druif heeft een voorkeur voor hoge altitudes en koelere klimaten, wat resulteert in wijnen met een mooie balans tussen frisheid en rijpheid.

De torrontés-druif wordt gebruikt om monocepagewijnen te produceren, waarbij de wijn dus uitsluitend van één druivenras wordt gemaakt. De wijnen die van torrontés worden gemaakt, staan bekend om hun uitgesproken bloemige aroma’s, met tonen van rozenblaadjes, jasmijn en oranjebloesem. Daarnaast zijn er vaak fruitige aroma’s van perzik, abrikoos en lychee te vinden. De smaak van torrontés-wijnen is fris en levendig, met een hoge zuurgraad en een medium tot lichte body.

De meest bekende regio in Argentinië voor de productie van torrontés is Salta, voornamelijk in het subgebied Cafayate. Hier profiteren de wijngaarden van hoge altitudes en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat resulteert in wijnen met een uitstekende aromatische expressie en frisheid.

Torrontés-wijnen zijn het best te genieten als ze jong en fris zijn, meestal binnen twee tot drie jaar na de oogst. Ze passen uitstekend bij lichte voorgerechten, salades en visgerechten, maar kunnen ook op zichzelf worden gedronken als aperitief. Als je op zoek bent naar een unieke en aromatische witte wijn, is een Argentijnse torrontés zeker het proberen waard.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?