Touriga Nacional: De koningin van Portugese druivenvariëteiten

Touriga Nacional is een inheemse Portugese rode druivenvariëteit die wordt beschouwd als een van de belangrijkste en hoogwaardige druivenrassen van het land. Deze druif speelt een cruciale rol bij de productie van portwijn en wordt ook steeds meer gebruikt voor het maken van hoogwaardige, complexe rode wijnen.

Oorsprong en verspreiding

De oorsprong van Touriga Nacional ligt in de Douro-vallei in het noorden van Portugal, een regio die vooral bekend staat om zijn portwijnproductie. In de loop der jaren heeft de druivenvariëteit zich verspreid naar andere Portugese wijnregio’s, zoals Dão, Bairrada en Alentejo. Touriga Nacional heeft zich ook buiten Portugal verspreid en wordt nu met succes verbouwd in landen als Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Kenmerken van Touriga Nacional

Touriga Nacional staat bekend om zijn kleine, dicht opeengepakte trossen met dikke schil en hoge concentratie aan kleurstoffen, tannines en aroma’s. De druif is bestand tegen hitte en droogte, maar heeft een lage opbrengst, waardoor de wijnen vaak geconcentreerd en intens zijn. De belangrijkste aroma’s en smaken van Touriga Nacional-wijnen zijn zwarte bessen, pruimen, viooltjes, bergamot en kruidige tonen zoals zoethout en anijs.

Belangrijkste wijnstijlen

Touriga Nacional is een essentieel onderdeel van de blend in portwijnen, waar het bijdraagt aan de complexiteit, structuur en verouderingspotentieel. Daarnaast worden er ook steeds meer monocepagewijnen van Touriga Nacional gemaakt, die indrukwekkende diepte, complexiteit en een uitstekend verouderingspotentieel bieden. Deze rode wijnen combineren krachtige tannines en donker fruit met elegantie en finesse.

Touriga Nacional is een unieke en veelzijdige druivenvariëteit die een breed scala aan hoogwaardige wijnen kan produceren, van versterkte portwijnen tot complexe en gestructureerde rode wijnen. Het groeiende succes van deze druivenvariëteit zowel in Portugal als daarbuiten illustreert het potentieel van Touriga Nacional om een blijvende indruk achter te laten in de wijnwereld.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?