viognier

Viognier: Aromatische wijndruif met een uniek karakter

Viognier is een witte druivenvariëteit die zijn oorsprong vindt in de Rhône-vallei in het zuidoosten van Frankrijk. Deze druivenvariëteit staat bekend om zijn uitgesproken aroma’s en volle smaak, en wordt steeds populairder onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar bijzondere witte wijnen. Viognier wordt zowel als monocepagewijn geproduceerd als in blends met andere druivenrassen.

De viognier-druif produceert wijnen met een opvallend aromatisch profiel, met geuren van abrikoos, perzik, bloemen en kruiden. Het kenmerkende karakter van viognier komt het best tot uiting in wijnen met een lage zuurgraad en een volle, rijke textuur. Deze druivenvariëteit wordt vaak geassocieerd met wijnen met een relatief hoog alcoholgehalte, wat bijdraagt aan het rijke mondgevoel.

In de Rhône-vallei wordt viognier voornamelijk verbouwd in de appellaties Condrieu en Château-Grillet, waar het wordt gebruikt om complexe en luxueuze monocepagewijnen te produceren. In deze regio wordt viognier soms ook geblend met andere witte druivenrassen zoals marsanne en roussanne, of zelfs met rode druivenrassen zoals syrah, om de aroma’s en textuur van de wijnen te versterken.

Viognier heeft ook zijn weg gevonden naar andere wijnproducerende landen zoals Australië, de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Afrika. In deze landen wordt de druivenvariëteit zowel voor monocepagewijnen als in blends met andere druivenrassen gebruikt, waarbij wijnmakers experimenteren met verschillende wijnbereidingstechnieken om het unieke karakter van viognier te benadrukken.

Als gevolg van de groeiende populariteit van viognier is er een toenemende diversiteit aan stijlen en smaakprofielen beschikbaar voor wijnliefhebbers. Van rijke en weelderige wijnen uit de Rhône-vallei tot frissere en levendigere stijlen uit Nieuwe Wereld-wijnlanden, viognier biedt een unieke en boeiende wijnervaring die zowel de beginnende als de ervaren wijnliefhebber zal aanspreken.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over viognier. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?