Zweigelt: kersen, bessen en kruiden maar ook zachte tannine

Zweigelt is een rode druivenvariëteit die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt en vooral bekend staat om zijn fruitige en soepele wijnen. Het druivenras werd in 1922 gecreëerd door Dr. Fritz Zweigelt, een Oostenrijkse ampelograaf, door het kruisen van st. laurent- en blaufränkisch. Sindsdien heeft zweigelt snel aan populariteit gewonnen en is het uitgegroeid tot het meest aangeplante rode druivenras in Oostenrijk.

De zweigelt-druif gedijt goed in het gematigde klimaat van Oostenrijk en is relatief gemakkelijk te telen. Hij rijpt vroeg en levert consistente opbrengsten, wat hem tot een aantrekkelijke keuze voor wijnbouwers maakt. Zweigelt-wijnen kunnen zowel als monocepagewijn worden geproduceerd of als onderdeel van een blend met andere druivenrassen.

Jong drinken of bewaren?

Zweigelt-wijnen staan bekend om hun diepe robijnrode kleur, aroma’s van kersen, bessen en kruiden, evenals hun zachte tannines en uitgebalanceerde zuurgraad. Ze zijn meestal licht- tot medium-bodied en kunnen jong gedronken worden, hoewel sommige zweigelt-wijnen ook goed kunnen verouderen. Naast Oostenrijk wordt zweigelt ook verbouwd in andere Centraal-Europese landen zoals Hongarije, Tsjechië en Slowakije, en in kleinere hoeveelheden in landen als Canada en de Verenigde Staten.

Rijping op eikenhout

Hoewel zweigelt vaak wordt geassocieerd met eenvoudige, fruitige rode wijnen, zijn er ook enkele producenten die complexere en gestructureerdere zweigelt-wijnen produceren, met behulp van rijping in eiken vaten en andere technieken om extra diepte en complexiteit aan de wijn toe te voegen. Deze wijnen kunnen concurreren met enkele van de meer prestigieuze rode wijnen uit andere wijnbouwgebieden.

Door de band is zweigelt dus een fruitige en toegankelijke druivenvariëteit die zowel eenvoudige, fruitige wijnen als complexere en gestructureerdere wijnen kan voortbrengen. De populariteit van dit druivenras blijft groeien en biedt wijnliefhebbers een aantrekkelijk alternatief voor de meer traditionele rode wijnen.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?