Abruzzo: een charmante wijnstreek met een rijke traditie en verleidelijke wijnen

Abruzzo, gelegen in het zuidoosten van Italië, is een wijnstreek met een rijke geschiedenis en een divers aanbod aan wijnstijlen en druivenrassen. In dit beknopte overzicht ontdekken we de geschiedenis van de wijnbouw in Abruzzo, de wijnstijlen die er worden geproduceerd, de belangrijkste druivenrassen en de verschillende substreken.

Geschiedenis van de wijnbouw in Abruzzo

De wijnbouw in Abruzzo gaat terug tot de tijd van de Romeinen, die de eerste wijngaarden in de regio aanlegden. Door de eeuwen heen is de wijnproductie in Abruzzo steeds verder ontwikkeld, met een nadruk op kwaliteit en het behoud van lokale tradities.

Wijnstijlen in Abruzzo

Abruzzo staat bekend om zijn monocepagewijnen, die gemaakt zijn van één enkele druivenvariëteit. Deze wijnen zijn vaak expressief en karakteristiek, met een sterke weerspiegeling van het terroir en de druif. De belangrijkste wijnstijlen in de regio zijn droge rode en witte wijnen, evenals enkele versterkte en dessertwijnen.

Belangrijkste druivenrassen in Abruzzo

De meest iconische druivenvariëteit van Abruzzo is ongetwijfeld montepulciano, die wordt gebruikt om de beroemde Montepulciano d’Abruzzo te produceren. Deze rode wijn staat bekend om zijn diepe kleur, sappige fruitigheid en zachte tannines. Andere belangrijke rode druivenrassen zijn sangiovese en barbera.

Op het gebied van witte druivenrassen is trebbiano de belangrijkste variëteit in Abruzzo, gebruikt voor de productie van Trebbiano d’Abruzzo. Deze witte wijn kan variëren van eenvoudig en verfrissend tot complex en gestructureerd, afhankelijk van de productiemethoden en het terroir.

Substreken van de Abruzzo-wijnstreek

Abruzzo kent verschillende wijnbouwgebieden, elk met hun eigen kenmerken en specialiteiten. Enkele belangrijke substreken zijn:

  • Teramo: Deze subregio, gelegen in het noorden van Abruzzo, staat bekend om zijn Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG, een hoogwaardige rode wijn gemaakt van montepulciano-druiven.
  • Chieti: Dit wijngebied, gelegen in het zuiden van Abruzzo, produceert een breed scala aan wijnen, waaronder Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo en Cerasuolo d’Abruzzo, een fruitige en licht gekleurde roséwijn gemaakt van montepulciano-druiven.

Met zijn charmante landschap, rijke geschiedenis en verrukkelijke wijnen, is Abruzzo een fascinerende wijnstreek die zowel kenners als liefhebbers zal aanspreken. De focus op monocepagewijnen, gemaakt van lokale druivenrassen, zorgt voor authentieke en karakteristieke wijnen die het terroir en de tradities van de regio weerspiegelen.

Naast de eerder genoemde substreken zijn er nog andere wijngebieden in Abruzzo die het ontdekken waard zijn, zoals Pescara en L’Aquila. Deze gebieden bieden een verscheidenheid aan microklimaten en bodems, waardoor wijnmakers kunnen experimenteren met verschillende wijnstijlen en -technieken.

De wijnbouw in Abruzzo blijft zich ontwikkelen, met een groeiende nadruk op duurzaamheid en innovatie. Nieuwe wijnmakers betreden de markt en zetten zich in om de kwaliteit van de wijnen uit deze regio verder te verbeteren en hun unieke karakter te behouden.

Dit artikel is van het type ‘’medium’’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?