Aragon: een wijnstreek met een rijk erfgoed en verfijnde wijnen

Aragon, gelegen in het noordoosten van Spanje, is een wijnstreek met een rijke geschiedenis en een breed scala aan wijnstijlen en druivenrassen. In dit korte overzicht verkennen we de geschiedenis van de wijnbouw in Aragon, de wijnstijlen die er worden geproduceerd, de belangrijkste druivenrassen en de verschillende substreken.

Geschiedenis van de wijnbouw in Aragon

De wijnbouw in Aragon gaat terug tot de tijd van de Feniciërs en Romeinen, die de eerste wijngaarden in de regio aanlegden. Door de eeuwen heen heeft Aragon zich ontwikkeld tot een belangrijk wijnbouwcentrum, waarbij de focus ligt op kwaliteit en het behoud van lokale tradities.

Wijnstijlen

Aragon staat bekend om zijn monocepagewijnen, dus gemaakt van één enkele druivenvariëteit. Deze wijnen zijn vaak expressief en karakteristiek, met een sterke weerspiegeling van het terroir en de druif. De belangrijkste wijnstijlen in de regio zijn droge rode en witte wijnen, maar er zijn ook enkele versterkte en dessertwijnen.

Belangrijkste druivenrassen

De meest iconische druivenvariëteit van Aragon is ongetwijfeld garnacha, die wordt gebruikt om krachtige en fruitige rode wijnen te produceren. Andere belangrijke rode druivenrassen zijn tempranillo, cariñena en monastrell.

Op het gebied van witte druivenrassen is macabeo de belangrijkste variëteit in Aragon, gebruikt voor de productie van frisse en aromatische witte wijnen. Andere witte druivenrassen die in de regio worden verbouwd, zijn garnacha blanca, chardonnay en moscatel.

Substreken van Aragon

Aragon kent verschillende wijnbouwgebieden, elk met hun eigen kenmerken en specialiteiten. Enkele belangrijke substreken zijn:

  • Somontano: Deze subregio, gelegen aan de voet van de Pyreneeën, staat bekend om zijn elegante en evenwichtige wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals garnacha, tempranillo en cabernet sauvignon.
  • Campo de Borja: Dit wijngebied, gelegen in het westen van Aragon, produceert krachtige en fruitige rode wijnen, met garnacha als de belangrijkste druivenvariëteit.
  • Calatayud: Gelegen in het zuiden van Aragon, staat Calatayud bekend om zijn garnacha-wijnen, die vaak een goede mix tussen fruitigheid en kruidigheid vertonen.

Met zijn rijke geschiedenis, diverse terroir en focus op monocepagewijnen, is Aragon een boeiende wijnstreek die zowel kenners als liefhebbers zal aanspreken.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?