Argentinië, een bloeiend wijnland

Argentinië is de thuisbasis van een van de meest opwindende en bloeiende wijnbouwgebieden ter wereld. Gelegen in het westen van Zuid-Amerika, aan de voet van de Andes, biedt het gebied de ideale omstandigheden voor de teelt van druiven, met droge woestijnlucht, hoge hoogtes en een overvloed aan zonlicht.

Malbec als vlaggenschip

De belangrijkste druivenrassen in Argentinië zijn malbec, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Malbec is veruit de meest aangeplante druif in het land en staat bekend om zijn krachtige en fruitige smaakprofiel, met aroma’s van zwarte bessen, pruimen, viooltjes en specerijen. Kenmerkend is de hoge extractie maar het relatief lage tanninegehalte: goede malbec is een drinkwijn bij uitstek.

Malbecwijn heeft een sterke associatie met Argentinië, en de wijn wordt vaak beschouwd als de nationale trots van het land, hoewel de oorsprong van de malbec in Frankrijk ligt: Cahors is de vermoedelijke wieg van deze eigenzinnige druif.

Naast malbec produceert Argentinië ook wijnen van hoge kwaliteit van witte druivenrassen, waaronder torrontés, een aromatische witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in de noordelijke regio van Salta.

Belangrijkste gebieden

De meeste wijnbouwgebieden van Argentinië bevinden zich in de provincies Mendoza, San Juan en La Rioja. Mendoza is verreweg de grootste wijnregio en is de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze wijngaarden van het land. De regio heeft een droog klimaat en een hoogte tussen de 600 en 1.200 meter boven de zeespiegel, wat zorgt voor druiven met een uitstekende zuurgraad en intens fruitige aroma’s.

De Argentijnse wijnindustrie heeft de afgelopen decennia een enorme groei doorgemaakt, waarbij Argentijnse wijnen steeds meer erkenning krijgen op internationale wijnconcoursen en in de media. Dit succes is te danken aan de inzet van Argentijnse wijnmakers om wijnen van hoge kwaliteit te produceren, door middel van een combinatie van traditionele en moderne wijnbouwtechnieken. Maar er is zeker ook een invloed van Franse, voornamelijk Bordelese wijnbouwers merkbaar. Zij hadden al langer het potentieel van Argentinië als producent van kwaliteitswijnen gezien en hun investeringen beginnen te lonen.

Kwaliteit en duurzaamheid

Argentijnse wijnproducenten zijn zich steeds meer bewust van de waarde van duurzame landbouw en er wordt steeds meer aandacht besteed aan biologische en biodynamische wijnbouwpraktijken. Dit heeft geleid tot een groeiende populariteit van biologische wijnen uit Argentinië.

Vandaag is de wijnbouw in Argentinië een belangrijke speler geworden in de internationale wijnmarkt, met een focus op kwaliteit en duurzaamheid. Of je nu een kenner bent of gewoon op zoek bent naar een heerlijke fles om te delen met vrienden, de wijnen van Argentinië bieden een breed scala aan opties die de smaakpapillen zeker zullen prikkelen.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven over de wijnbouw in Argentinië. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?