Australië: de ‘Prisoners of the Queen’ bouwden een rijke wijntraditie uit

Australië is een van de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld, bekend om zijn breed scala aan wijnstijlen, druivenrassen en unieke terroirs. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de Australische wijnbouw, de verschillende wijnstijlen, de belangrijkste druivenrassen en de diverse substreken.

Geschiedenis van de Australische wijnbouw

De geschiedenis van de wijnbouw in Australië gaat terug tot de 18e eeuw, toen de eerste Europese kolonisten druivenplanten introduceerden in het land. Niet zelden waren die kolonisten Engelsen die in eigen land als misdadigers bestempeld werden. Soms gewoon omdat ze in de verkeerde beek een vis gevangen hadden… Smalend worden de Australiërs daarom wel eens de ‘Prisoners of the Queen’ genoemd, al valt te begrijpen dat ze daar zelf niet zo opgezet mee zijn. Toch is er de laatste jaren een tegenbeweging merkbaar waarin het verhaal van deze ‘prisoners’ zelfs in de wijnmarketing wordt ingeschakeld…

In de loop der tijd groeide de wijnindustrie gestaag, en in de 19e eeuw werden Australische wijnen al geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk en andere delen van de wereld. In de 20e eeuw maakte de Australische wijnindustrie een sterke groei door, dankzij innovatieve wijnbouwtechnieken, buitenlandse investeringen en een groeiende wereldwijde vraag naar Australische wijnen.

Wijnstijlen in Australië

Australië staat bekend om zijn diversiteit aan wijnstijlen, variërend van frisse en fruitige witte wijnen tot krachtige en complexe rode wijnen. Het land produceert zowel monocepagewijnen, gemaakt van één enkele druivenvariëteit, als blends die verschillende druivenrassen combineren. Bovendien is Australië beroemd om zijn versterkte wijnen en dessertwijnen, zoals de wereldberoemde ‘stickies’.

Belangrijkste druivenrassen in Australië

Australië heeft een breed scala aan druivenrassen, zowel inheemse als internationale variëteiten. De belangrijkste rode druivenvariëteit is ongetwijfeld shiraz (ook bekend als syrah), die verantwoordelijk is voor enkele van de meest iconische Australische wijnen. Andere belangrijke rode variëteiten zijn cabernet sauvignon, merlot, grenache en pinot noir.

Op het gebied van witte druivenrassen is chardonnay de meest aangeplante variëteit, gevolgd door sauvignon blanc, semillon en riesling. Daarnaast zijn er enkele inheemse en minder bekende rassen die in Australië worden verbouwd, zoals verdelho en viognier.

Substreken van de Australië

Australië heeft een gevarieerd klimaat en terroir, wat resulteert in verschillende wijnbouwgebieden, elk met hun eigen kenmerken en specialiteiten. De belangrijkste wijnbouwgebieden zijn:

  • Barossa Valley: Dit is een van de bekendste wijnstreken van Australië, gelegen in Zuid-Australië. Het gebied staat bekend om zijn krachtige en expressieve shiraz-wijnen, vaak afkomstig van de ‘terra rossa’, evenals zijn versterkte wijnen en grenache-blends. Het warme en droge klimaat van de regio draagt bij aan de rijke en geconcentreerde smaak van de wijnen.
  • Hunter Valley: Gelegen in New South Wales, is dit wijngebied beroemd om zijn semillon-wijnen, die vaak citrus- en lanoline-achtige aroma’s vertonen en met de tijd prachtig verouderen. Daarnaast produceert de Hunter Valley ook uitstekende chardonnay- en shiraz-wijnen.
  • Yarra Valley: Dit koele klimaatgebied in Victoria staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals chardonnay, pinot noir en cabernet sauvignon. De wijnen uit dit gebied zijn vaak fris en levendig, met een mooie balans tussen fruitigheid en zuurgraad.
  • Margaret River: Gelegen in West-Australië, staat dit wijngebied bekend om zijn hoogwaardige cabernet sauvignon-wijnen, evenals zijn frisse en fruitige sauvignon blanc- en semillon-blends. Het gematigde klimaat en de invloed van de nabijgelegen oceaan zorgen voor ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven.
  • McLaren Vale: Dit Zuid-Australische wijngebied is beroemd om zijn shiraz-, grenache- en cabernet sauvignon-wijnen, die vaak krachtig en vol van smaak zijn. Het mediterrane klimaat en de diverse bodemtypes van de regio dragen bij aan de complexiteit van de wijnen.
  • Clare Valley: Ook gelegen in Zuid-Australië, staat dit wijngebied bekend om zijn riesling-wijnen, die vaak een opmerkelijke mineraliteit en citrusachtige zuurgraad vertonen. Naast riesling, produceert Clare Valley ook uitstekende shiraz- en cabernet sauvignon-wijnen.

Breed wijnscala

Australië is een wijnstreek met een rijke geschiedenis en een grote verscheidenheid aan druivenrassen en wijnstijlen. Dankzij de verschillende klimaten en terroirs die het land te bieden heeft, kunnen wijnliefhebbers genieten van een breed scala aan wijnen, van frisse witte wijnen tot krachtige rode wijnen. In de afgelopen decennia heeft de Australische wijnindustrie zich sterk ontwikkeld, en de toekomst ziet er veelbelovend uit voor dit veelzijdige en dynamische wijnland.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?