Beaujolais: De veelzijdigheid en charme van de gamay

Beaujolais, een wijnstreek in het oosten van Frankrijk, is al eeuwenlang geliefd om zijn unieke, fruitige wijnen. Deze wijnen zijn voornamelijk gemaakt van de gamay-druivenvariëteit, die de ziel en het hart van de regio vormt. In dit artikel verkennen we de veelzijdigheid en charme van de gamay-druivenvariëteit en ontdekken we de rijke geschiedenis, subregio’s, wijnstijlen en gastronomische combinaties die Beaujolais zo bijzonder maken.

De geschiedenis van de gamay

De gamay-druif, oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne, werd in de 14e eeuw naar Beaujolais verplaatst. Dit gebeurde nadat hertog Filips de Stoute van Bourgogne de teelt van gamay in zijn gebied verbood vanwege de “lage kwaliteit” van de wijn die ermee werd geproduceerd. Dat is tenminste wat de legende wil. De feitelijke historische ontwikkelingen zijn heel wat complexer, maar daarover later meer.

De druif vond een nieuw thuis in Beaujolais, waar de wijnmakers al snel de potentie van deze druivenvariëteit ontdekten. In de loop der eeuwen ontwikkelden ze verschillende wijnstijlen, waaronder de beroemde Beaujolais Nouveau.

Het terroir van Beaujolais

Beaujolais ligt ten zuiden van de Bourgogne en grenst aan de noordkant van de Rhône-vallei. Het klimaat is overwegend continentaal, met milde zomers en koele winters, wat de vroege rijping van de gamay-druiven bevordert. Het terroir van Beaujolais is gevarieerd, met graniet- en kalksteenrijke bodems die de wijnen hun unieke karakter geven.

De subregio’s van Beaujolais

Beaujolais is onderverdeeld in drie hoofdgebieden, elk met zijn eigen karakteristieken en wijnstijlen:

  • Bas-Beaujolais: Dit gebied beslaat het zuidelijke deel van de regio en is voornamelijk gekenmerkt door klei- en kalksteenbodems. De wijnen die hier worden geproduceerd, zijn over het algemeen licht en fruitig en worden vaak geassocieerd met Beaujolais Nouveau.
  • Haut-Beaujolais: Dit gebied, gelegen in het centrale deel van de regio, heeft granietrijke bodems die zorgen voor meer gestructureerde en geconcentreerde wijnen.
  • Crus du Beaujolais: Het meest prestigieuze deel van de regio, bestaande uit tien gemeenten die bekend staan om hun hoogwaardige wijnen. Deze crus zijn Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié en Saint-Amour.

De wijnstijlen van Beaujolais

Er zijn verschillende wijnstijlen in Beaujolais, die variëren van lichte, fruitige wijnen tot meer gestructureerde en complexe exemplaren. Enkele van de meest voorkomende stijlen zijn:

  • Beaujolais Nouveau: Deze wijnstijl is wereldwijd bekend en wordt traditioneel op de derde donderdag van november vrijgegeven, slechts enkele weken na de oogst. Beaujolais Nouveau is een jonge, fruitige wijn met aroma’s van kersen, aardbeien en bananen. Het wordt geproduceerd met behulp van de macération carbonique-methode, wat resulteert in een lichte, frisse wijn met weinig tannines.
  • Beaujolais Villages: Deze wijnen worden geproduceerd in 38 geselecteerde dorpen in het Haut-Beaujolais-gebied en zijn over het algemeen van hogere kwaliteit dan de basis-Beaujolais-wijnen. Ze hebben meer complexiteit en structuur, met aroma’s van rood fruit en kruiden.
  • Cru Beaujolais: De tien crus van Beaujolais staan bekend om hun uitstekende wijnen, die kunnen variëren van licht en fruitig tot rijk en gestructureerd. Elke cru heeft zijn eigen unieke karakteristieken en smaakprofielen, waardoor ze zeer gewaardeerd worden door wijnliefhebbers.

Gastronomische combinaties

Beaujolais-wijnen zijn zeer veelzijdig en kunnen worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten. Hun frisse en fruitige karakter maakt ze ideaal voor het begeleiden van lichte maaltijden, zoals salades, gegrilde groenten en wit vlees. De meer gestructureerde cru Beaujolais-wijnen passen uitstekend bij stevigere gerechten, zoals gegrild rood vlees, wild en rijke sauzen. Bovendien zijn Beaujolais-wijnen een uitstekende keuze voor het combineren met kaas, vooral lokale kazen zoals Brie de Meaux, Comté en Roquefort.

Fascinerende regio

Beaujolais is een fascinerende wijnregio die veel te bieden heeft, van lichte en fruitige Beaujolais Nouveau tot complexe en gestructureerde cru-wijnen. De gamay, met zijn veelzijdigheid en charme, is de ster van de regio en vormt de basis van de unieke wijnen die Beaujolais te bieden heeft. Zowel beginnende wijnproevers als ‘kenners’ zullen Beaujolais waarderen als een regio die verleidt met zijn rijke geschiedenis, gevarieerde terroirs en uitstekende gastronomische combinaties.

Dit artikel is van het type ‘ medium lang’. Ideaal om klanten een redelijk grondig idee te geven over beaujolais. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?