Bordeaux: De prestigieuze wijnstreek met een rijke geschiedenis en diversiteit

Bordeaux is ongetwijfeld een van de beroemdste en meest prestigieuze wijnstreken ter wereld. Gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, langs de oevers van de rivieren Garonne, Dordogne en Gironde, heeft Bordeaux een rijke geschiedenis, een indrukwekkende diversiteit aan terroirs en klimaten, en een breed scala aan wijnstijlen en druivenrassen. In dit artikel verkennen we de geschiedenis van de wijnbouw in Bordeaux, de verschillende wijnstijlen die er gemaakt worden, de belangrijkste druivenrassen en de verschillende substreken die deze iconische wijnregio kenmerken.

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw in Bordeaux gaat terug tot de Romeinse tijd, maar de regio kende haar bloeiperiode in de 12e eeuw, toen het huwelijk tussen Eleonora van Aquitanië en Hendrik II van Engeland leidde tot een stijgende vraag naar Bordeaux-wijnen in Engeland en andere delen van Europa. In de 17e en 18e eeuw werd de reputatie van Bordeaux verder versterkt door de opkomst van grote wijnhuizen en châteaux, die de basis legden voor het huidige classificatiesysteem en de wereldwijde bekendheid van Bordeaux-wijnen.

Wijnstijlen

Bordeaux staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die doorgaans blends zijn van verschillende druivenrassen, met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc als de belangrijkste componenten. Deze wijnen variëren in stijl van fruitige en toegankelijke wijnen die bedoeld zijn om jong te drinken, tot complexe en geconcentreerde wijnen met een groot rijpingspotentieel. Daarnaast produceert Bordeaux ook witte wijnen, voornamelijk gemaakt van sauvignon blanc en sémillon, evenals zoete dessertwijnen en mousserende wijnen.

Belangrijkste druivenrassen

De belangrijkste druivenrassen in Bordeaux zijn:

  1. Cabernet sauvignon: Deze druivenvariëteit is het belangrijkste druivenras in de Médoc en Graves, waar het zorgt voor gestructureerde en tanninerijke wijnen met aroma’s van zwarte bessen, cederhout en kruiden.
  2. Merlot: Merlot is het dominante druivenras in de rechteroever van Bordeaux, met name in appellaties als Saint-Émilion en Pomerol. Het levert soepele en fruitige wijnen op met aroma’s van pruimen, kersen en kruiden.
  3. Cabernet franc: Dit druivenras is een belangrijke component in veel Bordeaux-blends, vooral op de rechteroever. Het draagt bij aan de complexiteit van de wijnen en voegt aroma’s van rode bessen, kruiden en aardse tonen toe.

Voor witte wijnen zijn sauvignon blanc en sémillon de belangrijkste druivenrassen, die zorgen voor frisse en aromatische wijnen met tonen van citrus, kruisbes en tropisch fruit (sauvignon blanc) en rijkere, honingachtige wijnen met aroma’s van gedroogd fruit en noten (sémillon).

Substreken

Bordeaux is opgedeeld in verschillende substreken, elk met hun eigen terroir, klimaat en wijnstijlen:

  1. Médoc: Gelegen op de linkeroever van de Gironde, is de Médoc de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze appellaties en châteaux van Bordeaux, zoals Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe. Deze regio staat bekend om zijn krachtige en geconcentreerde rode wijnen, voornamelijk gemaakt van cabernet sauvignon, met merlot en cabernet franc als aanvullende druivenrassen.
  2. Graves en Pessac-Léognan: Deze subregio ligt ten zuiden van de Médoc en staat bekend om zijn veelzijdigheid, met zowel rode als witte wijnen van hoge kwaliteit. De rode wijnen zijn vaak cabernet sauvignon-dominant, terwijl de witte wijnen gemaakt zijn van sauvignon blanc en sémillon.
  3. Entre-Deux-Mers: Tussen de rivieren Garonne en Dordogne bevindt zich Entre-Deux-Mers, voornamelijk bekend om zijn frisse en aromatische witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc en sémillon.
  4. Rechteroever: Aan de andere kant van de rivier de Dordogne ligt de rechteroever van Bordeaux, met beroemde appellaties zoals Saint-Émilion en Pomerol. Hier domineert merlot, met cabernet franc als belangrijke aanvulling, wat resulteert in soepele, fruitige en toegankelijke rode wijnen.
  5. Sauternes en Barsac: Ten zuiden van Graves liggen de appellaties Sauternes en Barsac, waar enkele van de meest beroemde zoete wijnen ter wereld worden geproduceerd. Deze wijnen zijn gemaakt van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle, die zijn aangetast door de edele rotting, botrytis cinerea, wat resulteert in rijke, honingachtige en geconcentreerde wijnen.

Breed Scala

De wijnstreek Bordeaux is een fascinerende en complexe regio, met een rijke geschiedenis, een indrukwekkend scala aan terroirs en klimaten, en een diversiteit aan wijnstijlen en druivenrassen. Van krachtige en gestructureerde rode wijnen uit de Médoc tot fruitige en toegankelijke wijnen uit de rechteroever, en van frisse en aromatische witte wijnen uit Entre-Deux-Mers tot weelderige en zoete wijnen uit Sauternes, Bordeaux biedt een breed scala aan smaken en sensaties voor elke wijnliefhebber. Het verkennen van deze iconische wijnregio is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wijn.

Dit artikel is van het type ‘lang’. Ideaal om klanten een grondig idee te geven over Bordeaux. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?