Cahors: vlezig, bloedig en pezig

Cahors is een wijnregio in het zuidwesten van Frankrijk en is vooral bekend om zijn volle, robuuste rode wijnen die worden geproduceerd met behulp van de malbec-druif. Malbec is een druivenras dat voornamelijk in Cahors wordt verbouwd en wordt beschouwd als de belangrijkste druif van de regio.

Dikke schil

De malbec-druif staat bekend om zijn dikke schil en kleine bessen, waardoor de druif goed bestand is tegen ziekten en extreme weersomstandigheden. In Cahors wordt de druif gebruikt om rode wijnen te maken die diep van kleur zijn en vol zitten met smaken van zwart fruit, zoals zwarte kersen en bramen, en kruiden, zoals tijm en peper.

Maar zeker in hun jeugd zijn de wijnen vleesachtig met smaken van bloed en ijzer. Ook zijn ze pezig, redelijk taai en hard. Maar wie wil wachten, krijgt een mooie beloning want na rijpen zijn de wijnen uit Cahors onvergelijkelijk met peper, rijp fruit en veel finesse ondanks de resterende kracht.

Een van de bekendste wijnen uit Cahors is de AOC Cahors. Deze wijn is gemaakt van minimaal 70% malbec, aangevuld met andere druivenrassen zoals merlot en tannat. De wijn heeft een diep paarse kleur en heeft aroma’s van zwart fruit en kruiden. De smaak van de wijn is robuust en krachtig, met stevige tannines en een lange afdronk.

Prestige

Een andere belangrijke wijn uit Cahors is de AOC Cahors Prestige. Deze wijn wordt alleen gemaakt van de beste druiven van de beste wijngaarden in Cahors en heeft een langer rijpingsproces dan de reguliere Cahors-wijn. De wijn heeft een intensere smaak en aroma’s van rijp fruit, zoals pruimen en vijgen, en kruiden zoals laurier en rozemarijn.

Merlot en tannat

Er zijn ook andere druivenrassen die worden verbouwd in Cahors, zoals merlot en tannat. Merlot wordt gebruikt om de wijnen zachter en soepeler te maken, terwijl tannat, de naam zegt het zelf, de wijn structuur en tannine verleent.

Cahors is een regio die een lange geschiedenis heeft in de wijnbouw en de wijnen die hier worden geproduceerd worden al eeuwenlang gewaardeerd. Met malbec als de belangrijkste druif, biedt de regio unieke en robuuste wijnen die niet te vergelijken zijn met wijnen uit andere delen van de wereld. Als je op zoek bent naar een krachtige en complexe rode wijn, dan is een Cahors zeker de moeite waard om te proberen.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van het chenin blanc. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?