Campanië: een blik op de rijke geschiedenis en wijnen van Zuid-Italië

Campanië, gelegen in het zuidwesten van Italië, is een wijnregio met een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. De vruchtbare vulkanische bodems, het zonnige klimaat en de nabijheid van de kust maken het een ideale locatie voor wijnbouw. In dit artikel verkennen we de geschiedenis, wijnstijlen, belangrijkste druivenrassen en substreken van deze boeiende wijnregio.

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw in Campanië gaat terug tot de tijd van de oude Romeinen, die de eerste wijngaarden aanlegden en de basis legden voor de hedendaagse wijnindustrie in de regio. Door de eeuwen heen heeft Campanië zich gevestigd als een belangrijk wijnproducerend gebied, waarbij lokale druivenrassen worden gekoesterd en unieke wijnstijlen worden ontwikkeld.

Wijnstijlen

Campanië staat bekend om zijn gevarieerde wijnstijlen, waarbij zowel rode als witte monocepagewijnen worden geproduceerd. De rode wijnen zijn vaak krachtig en gestructureerd, met een diepe kleur en aroma’s van donker fruit, kruiden en aardse tonen. De witte wijnen zijn fris en levendig, met smaken van citrus, groene appel en een uitgesproken mineraliteit.

Belangrijkste druivenrassen

De belangrijkste druivenrassen in Campanië zijn aglianico, fiano en greco. Aglianico is een rode druivenvariëteit die verantwoordelijk is voor de productie van krachtige en tanninerijke wijnen zoals Taurasi en Aglianico del Taburno. Fiano is een witte druivenvariëteit die wordt gebruikt om aromatische en verfrissende wijnen te produceren, zoals Fiano di Avellino. Greco is een andere witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt gebruikt om Greco di Tufo te maken, een wijn met een opmerkelijke mineraliteit en complexiteit.

Substreken

Campanië bestaat uit verschillende substreken, elk met hun eigen unieke terroir en wijnstijlen. Enkele van de meest bekende substreken zijn:

  1. Taurasi: Deze subregio staat bekend om zijn krachtige en gestructureerde rode wijnen, gemaakt van de aglianico druivenvariëteit. Taurasi-wijnen hebben een lange rijpingspotentieel en ontwikkelen complexe aroma’s van donker fruit, tabak en kruiden.
  2. Fiano di Avellino en Greco di Tufo: Deze naburige subregio’s zijn gespecialiseerd in de productie van witte wijnen van de fiano en greco druivenvariëteiten. Fiano di Avellino wijnen zijn aromatisch en fris, terwijl Greco di Tufo wijnen zich onderscheiden door hun opvallende mineraliteit en complexiteit.
  3. Aglianico del Taburno: Deze subregio produceert robuuste rode wijnen op basis van de aglianico druivenvariëteit. De wijnen uit dit gebied vertonen aroma’s van donker fruit, kruiden en aardse tonen, met een stevige tanninestructuur die ze geschikt maakt voor veroudering.
  4. Falerno del Massico: Gelegen aan de kust, staat deze subregio bekend om zijn historische wijnen, die al geprezen werden in de Romeinse tijd. Falerno del Massico-wijnen kunnen zowel rood als wit zijn en worden voornamelijk gemaakt van de druivenrassen aglianico, piedirosso (voor rode wijnen) en falanghina (voor witte wijnen).

Reis door cultuur en tradities

Campanië is een fascinerende wijnregio met een rijke geschiedenis en een divers aanbod aan wijnstijlen en druivenrassen. Door de unieke terroir en het klimaat van de regio kunnen wijnmakers wijnen creëren die zowel de lokale druivenrassen als de ziel van het land weerspiegelen. Het verkennen van de wijnen van Campanië is een boeiende reis door de cultuur en tradities van Zuid-Italië, waarbij elke fles een nieuw verhaal en een unieke smaakervaring biedt.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?