Castilla y León: Oude wijntradities en moderne innovatie in het hart van Spanje

Castilla y León is een van de grootste en meest diverse wijnregio’s van Spanje, die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, unieke terroir en breed scala aan wijnstijlen. Gelegen in het noordwesten van het land, beslaat deze regio een groot deel van het Spaanse hoogland en omvat negen Denominaciones de Origen (DO’s), elk met hun eigen karakter en wijnstijl. In dit artikel verkennen we de geschiedenis van Castilla y León, de verschillende wijnstijlen die er worden gemaakt, de belangrijkste druivenrassen en de diverse substreken.

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw in Castilla y León gaat terug tot de tijd van de oude Romeinen, die de eerste wijngaarden in de regio plantten. De wijnproductie bloeide gedurende de middeleeuwen onder invloed van de katholieke kerk en kloosters, die wijn gebruikten voor religieuze doeleinden en de lokale economie stimuleerden. In de 19e eeuw werd de wijnindustrie van Castilla y León getroffen door de verwoestende gevolgen van de druifluisplaag, waardoor veel wijngaarden moesten worden herplant en vernieuwd. In de afgelopen decennia heeft de regio een aanzienlijke modernisering van de wijnbouw en wijnbereiding ondergaan, resulterend in een breed scala aan kwaliteitswijnen die internationale erkenning hebben gekregen.

Wijnstijlen

Castilla y León produceert een breed scala aan wijnstijlen, variërend van frisse witte wijnen en elegante rosés tot krachtige en geconcentreerde rode wijnen. De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak worden gemaakt van Tempranillo (lokaal bekend als Tinta del País of Tinto Fino) en andere inheemse en internationale druivenrassen. Castilla y León staat ook bekend om zijn witte wijnen, met name die gemaakt van de Verdejo-druif, die fris, fruitig en aromatisch zijn.

Belangrijkste druivenrassen

De belangrijkste druivenras in Castilla y León is Tempranillo, die de basis vormt voor de meeste rode wijnen in de regio. Andere belangrijke rode druivenrassen zijn Garnacha, Mencía, Cabernet Sauvignon en Merlot. Voor witte wijnen zijn de belangrijkste druivenrassen Verdejo, Godello, Viura en Sauvignon Blanc.

Substreken

Castilla y León omvat een groot aantal DO’s, waarvan sommige bijzonder bekend zijn, zoals:

  1. Ribera del Duero: Deze DO is gelegen langs de oevers van de rivier de Duero en staat bekend om zijn krachtige, geconcentreerde rode wijnen, voornamelijk gemaakt van Tempranillo. Ribera del Duero-wijnen zijn vaak diep gekleurd en hebben aroma’s van donker fruit, kruiden en vanille. Beroemde producenten zoals Vega Sicilia en Dominio de Pingus zijn gevestigd in deze regio.
  2. Rueda: Rueda is voornamelijk bekend om zijn frisse, aromatische witte wijnen gemaakt van de Verdejo-druif, vaak in combinatie met Sauvignon Blanc en Viura. Deze wijnen zijn zeer populair vanwege hun verfrissende zuurgraad en expressieve aroma’s van citrus, groene appel en tropisch fruit.
  3. Toro: Gelegen ten westen van Ribera del Duero, staat de DO Toro bekend om zijn krachtige, robuuste rode wijnen gemaakt van Tempranillo (hier bekend als Tinta de Toro). De wijnen van Toro hebben vaak een hoger alcoholpercentage en een intens fruitig karakter, met tonen van pruimen, bramen en kruiden.
  4. Bierzo: Bierzo ligt in het noordwesten van Castilla y León en is een opkomende wijnregio die bekend staat om zijn rode wijnen gemaakt van de Mencía-druif. Bierzo-wijnen zijn vaak elegant en complex, met aroma’s van rood fruit, bloemen en mineraliteit. In Bierzo worden ook witte wijnen geproduceerd, voornamelijk van de Godello-druif.
  5. Cigales: Hoewel Cigales historisch gezien bekend stond om zijn roséwijnen, heeft deze DO de afgelopen jaren steeds meer erkenning gekregen voor zijn kwaliteitsvolle rode wijnen, voornamelijk gemaakt van Tempranillo en Garnacha. Cigales-wijnen hebben vaak een mooie balans tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines.

Castilla y León is een grote en gevarieerde wijnregio die een rijke geschiedenis combineert met moderne innovatie en een breed scala aan wijnstijlen. Met zijn unieke terroir en verscheidenheid aan druivenrassen biedt de regio een uitzonderlijk palet aan smaken en aroma’s voor wijnliefhebbers om te ontdekken. Van de krachtige rode wijnen van Ribera del Duero en Toro tot de frisse en aromatische witte wijnen van Rueda, de wijnregio Castilla y León blijft een belangrijke speler in de wereld van de wijnbouw en is zeker het ontdekken waard voor zowel kenners als beginners.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘lang’. Het is informatief en vooral om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, maar je kunt het in in minder dan vijf minuten lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?