De Elzas: een fraaie witte met een lange nek

De Elzas is een wijnregio in het noordoosten van Frankrijk die bekend staat om zijn elegante witte wijnen. De regio ligt in de buurt van de grens van Duitsland en heeft daardoor invloeden van zowel de Franse als Duitse wijnbouwcultuur.

De Elzas is de thuishaven van de gewürztraminer-, riesling-, pinot gris-, muscat- en sylvaner-druiven in Frankrijk. De wijnen die hiermee worden geproduceerd zijn uiteraard allemaal wit en bieden een breed scala aan smaken, van droog tot zoet. Ze worden bijna allemaal gebotteld in de typische, ranke Elzas-fles van groen glas en met een lange nek.

Een van de bekendste wijnen uit de Elzas is de AOC Alsace Riesling. Deze wijn wordt natuurlijk gemaakt van de riesling-druif en heeft een frisse en minerale smaak. De wijn toont aroma’s van citrusfruit, groene appel en perzik, en heeft een hoge zuurgraad en een lichte body.

Een andere belangrijke wijn uit de Elzas is de AOC Alsace Gewürztraminer. Deze wijn wordt, u raadt het, gemaakt van de gewürztraminer-druif en heeft een aromatische en kruidige smaak. De wijn toont aroma’s van rozenblaadjes, lychee en specerijen zoals gember en kruidnagel. De wijn heeft vaak een volle body en een wat lagere zuurgraad.

Een derde belangrijke wijn uit de Elzas is de AOC Alsace Pinot Gris. Deze wijn, afkomstig van de pinot gris-druif, heeft een volle en rijke smaak met aroma’s van perzik, peer en honing. De zuurgraad is lager maar de body van de wijn is steviger dan die van de meeste witte wijnen. Een wijn die zich uitstekend leent om kruidige en wat pikante gerechten te begeleiden zoals die uit het verre Oosten.

Andere belangrijke wijnen uit de Elzas zijn de AOC Alsace Muscat en de AOC Alsace Sylvaner. De Muscat-wijn is aromatisch en fruitig, met aroma’s van citrusfruit en bloemen. De Sylvaner-wijn is droog en fris, met aroma’s van groene appel en citrus.

De wijnen uit de Elzas hebben een hoge kwaliteit en worden vaak beschouwd als enkele van de beste witte wijnen ter wereld. De wijnen zijn een perfecte match met de regionale gerechten van de Elzas, zoals zuurkool, flammkuchen en tarte flambée.

Kortom, de wijnen van de Elzas zijn een uitstekende keuze voor liefhebbers van witte wijn. Met een breed scala aan druivenrassen en smaken biedt de regio wijnen van hoge kwaliteit en een uniek karakter. Op zoek naar een droge of zoete wijn? Geen paniek, de Elzas heeft voor elk wat wils.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten snel een idee te geven van de Elzas. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?