De Roussillon: karaktervolle wijnen uit het zuiden

De Roussillonregio in het zuiden van Frankrijk is een wijnbouwgebied dat langzaam maar zeker aan populariteit wint. Het gebied ligt tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën en biedt een unieke combinatie van klimaat en bodem, waardoor het een van de meest veelbelovende wijnregio’s van Frankrijk is geworden.

Grenache in de hoofdrol

De belangrijkste druiven in de Roussillon zijn grenache, carignan, syrah, mourvèdre en cinsault, die wijnen van hoge kwaliteit produceren met een geheel eigen karakter. Grenache is de meest aangeplante druif en staat bekend om zijn aroma’s van rijp fruit, kruiden en specerijen, met vaak een tikje chocolade en een hoog alcoholgehalte.

De wijnen uit de Roussillon zijn vol, krachtig en rijk van smaak, met aroma’s van rood en zwart fruit, kruiden, cacao en aardse tonen. Ze worden nog al eens gerijpt in eiken vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaak. De Roussillon produceert ook een aantal zoete wijnen, waaronder de beroemde Banyuls, een versterkte wijn gemaakt van grenachedruiven. Die wijn wordt wel eens de Franse tegenhanger van port genoemd.

Vier appellaties

De Roussillon is opgedeeld in vier verschillende appellaties: Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages, Collioure en Banyuls. Côtes du Roussillon is het grootste en meest veelzijdige appellation en produceert wijnen van hoge kwaliteit in zowel rood, wit als rosé. Côtes du Roussillon Villages is het kleinste herkomstgebied en staat bekend om zijn krachtige en complexe rode wijnen, terwijl Collioure vooral bekend is om zijn rode wijnen die worden geproduceerd van druiven die groeien op steile hellingen langs de kust.

De wijnproducenten in de Roussillon zijn vaak klein en familiebedrijven, die veel waarde hechten aan traditie en kwaliteit. Veel van de wijnproducenten zijn overgestapt op biologische en biodynamische wijnbouwmethoden, waarbij ze zich richten op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Opkomende speler

Zeker is de Roussillon regio een opkomende speler in de Franse wijnbouw, met een focus op kwaliteit en duurzaamheid. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe ontdekking, de wijnen uit de Roussillon bieden een uitstekende mix van kwaliteit, karakter en traditie.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven van de wijnen van de Roussillon. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?