Lombardije

De Italiaanse wijnstreek van Lombardije ligt in het noorden van Italië. In het westen begrensd door Piemonte, in het oosten door Trentino (Zuid-Tirol) en Veneto, grenst Lombardije ook aan Zwitserland (Ticino) in het noorden en Emilia Romagna in het zuiden. Al haar buren hebben een grotere reputatie op het gebied van wijn. Al is er de laatste jaren een kentering merkbaar.

Lombardije kent een vijftal grote DOCG’s, die de hoogste trap uitmaken van de Italiaanse wijnbouw. Deze namen doen bij vele wijnliefhebbers wel een belletje rinkelen:

  • Franciacorta DOCG
  • Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG
  • Moscato di Scanzo DOCG
  • Sforzato di Valtellina DOCG
  • Valtellina Superiore DOCG

Daarnaast zijn er nog 14 DOC’s, die een trapje lager noteren op de kwaliteitsladder, en 12 IGP’s, die theoretisch gezien nog lager staan. Al maken nogal wat producenten er een sport van, bewust deze ‘lagere’ niveaus op te zoeken om zo de handen vrij te hebben druiven of methoden te gebruiken die bij de hogere echelons verboden zijn.

Wat betreft de DOCG’s, zijn er twee voorbehouden voor mousserende wijnen en drie voor stille.

Franciacorta is zowat synoniem met Italiaanse mousserende kwaliteitswijn, gemaakt volgens de ‘klassieke’ manier, dat betekent dat ze een tweede hergisting op fles krijgen. Behalve mousserende wijnen worden er ook witte en rode wijnen geproduceerd maar dan heten die “Curtefranca” en dat is een DOC.

Ook Oltrepò Pavese Metodo Classico DOCG is een herkomstgebied voor mousserende wijnen. En ook deze wijnen worden gemaakt op de ‘klassieke’ manier. Over het algemeen levert dit de fijnste mousserende wijnen op.

Moscato di Scanzo is op vele manieren een buitenbeentje. Het is de kleinste DOCG van Italië met amper 30 hectare in aanplant, en bovendien wordt er een ‘passito’wijn gemaakt van blauwe (!) muscaatdruiven. Passito betekent overigens dat de druiven voor persing worden ingedroogd, wat een sterke, zoete wijn oplevert. Overbodig te vermelden dat deze wijn in ons land nauwelijks geïmporteerd wordt: de bijna volledige productie wordt ter plekke geconsumeerd.

Ook de vierde Lombardese DOCG is bijzonder. De sforzato wordt gemaakt van ingedroogde nebbiolodruiven, al heet de druif daar chiavennasca. Ook deze sforzato vind je maar mondjesmaat buiten Italië.

De bekendste herkomstbenaming voor stille wijn is echter Valtellina Superiore, die overigens ook een DOC-tegenhanger heeft met iets lagere kwaliteitsvereisten. Ook hier is de hoofddruif de chiavennasca (nebbiolo). Bijzonder aan de wijnbouw in Valtellina is de ligging van de wijngaarden in het gebergte tussen de Rhaetische en de Orobische Alpen, op een hoogte van 300 tot 700 meter.

De steile hellingen maken terrasbouw noodzakelijk – voor het oogsten wordt er zelfs een beroep gedaan op rails. De hoge ligging brengt een microklimaat met zich mee dat grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur toont. Ideaal voor wijnen met finesse en diepgang.

De stenige bodem dwingt bovendien de wortels van de druiven om erg diep te gaan. In periodes van droogte een zegen, want zo vinden ze altijd voldoende water en voedingsstoffen. In natte periodes watert de wijngaard voldoende af, zodat de druiven geen last krijgen van ziektes.

Valtellinawijnen hebben daardoor een hoog alcoholgehalte, maar behouden finesse en een verfrissende zuurgraad.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?