Madera, een witte wijn blootgesteld aan alle elementen van de natuur

Madera is een versterkte wijn die afkomstig is van het eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan ten westen van Portugal. De wijn is uniek vanwege het speciale productieproces, waarbij de wijn wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en oxidatie. Het resulteert in een complexe en rijke smaak.

Proviand voor de bemanning

De geschiedenis van maderawijn gaat terug tot de 15e eeuw, toen Madeira een belangrijk tussenstation was voor Portugese handelsschepen die op weg waren naar Azië en Afrika. Tijdens deze reizen werd de wijn meegenomen als proviand voor de bemanning. Door de blootstelling aan hoge temperaturen en oxidatie tijdens deze lange reizen, ontdekten de Portugese handelaren dat de wijn aanzienlijk lekkerder werd en ook nog eens langer houdbaar bleek.

Sindsdien is het productieproces van maderawijn verder ontwikkeld en verfijnd. De wijn wordt nu gemaakt van vier druiven: sercial, verdelho, bual en malmsey. Elk van de vier toont een ander aspect van de maderawijn, met opvallende verschillen.

Van sercial tot malmsey

Er zijn vier verschillende soorten maderawijn, die verschillen in stijl en smaak:

  • Sercial: droge maderawijn met een lichte en delicate smaak, vaak geserveerd als aperitief.
  • Verdelho: halfdroge maderawijn met een iets vollere smaak, vaak geserveerd als aperitief of bij lichte voorgerechten.
  • Bual: halfzoete maderawijn met een volle smaak en aroma’s van noten en karamel, vaak geserveerd als dessertwijn.
  • Malmsey: zoete maderawijn met een rijke en intense smaak, vaak geserveerd als dessertwijn bij chocoladedesserts of sterke kazen.

Extreme temperaturen

Het productieproces van maderawijn is uniek en verschilt van dat van andere versterkte wijnen. De druiven worden met de hand geplukt en geperst, waarna het sap wordt gefermenteerd en versterkt met een kleine hoeveelheid wijnalcohol. Vervolgens wordt de wijn opgeslagen in eikenhouten vaten die in speciale loodsen worden bewaard.

De loodsen waarin de vaten worden bewaard, worden blootgesteld aan extreme temperaturen en vochtigheid. De wijn wordt vervolgens blootgesteld aan warmte en oxidatie door de vaten te verplaatsen naar gebieden in de loods waar de temperaturen het hoogst zijn. Dit proces heet “estufagem” en duurt enkele maanden tot wel enkele jaren. Het bootst het originele proces na van de vaten die op schepen over de evenaar werden vervoerd op houten schepen…

De oxidatie tijdens estufagem is wat de maderawijn zijn kenmerkende smaak en complexiteit geeft. Na het estufagem-proces wordt de wijn overgebracht naar andere vaten, waar die nog verder kan rijpen voordat hij wordt gebotteld en verkocht.

Maderawijn: groeiende belangstelling

Maderawijn blijft een belangrijk exportproduct voor Madeira en is populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Hoewel de productie van maderawijn klein is in vergelijking met andere wijnsoorten, is de kwaliteit en uniciteit van de wijn de reden waarom hij nog steeds populair is bij veel consumenten.

Er is ook een groeiende belangstelling voor oudere maderawijnen, die steeds populairder worden bij verzamelaars en investeerders. Oudere maderawijnen worden vaak geveild bij gerenommeerde veilinghuizen en kunnen aanzienlijke bedragen opleveren.

De consumptie van maderawijn is echter beperkt in vergelijking met andere wijnen en blijft meestal beperkt tot bepaalde markten. Dit komt deels doordat de productie van maderawijn relatief kostelijk is, wat de prijs van de resulterende wijn kan opdrijven. Nochtans is oudere madera relatieve betaalbaar vergeleken met andere wijnen. Nogal wat wijnliefhebbers gaan er dan ook prat op, een madera van hun geboortejaar in de kelder te hebben.

Een geliefde drank dus!

Maderawijn is een unieke versterkte wijn afkomstig van het eiland Madeira in Portugal. Het productieproces omvat blootstelling aan hoge temperaturen en oxidatie, wat resulteert in een complexe en rijke smaak. Er zijn vier verschillende soorten maderawijn, elk met hun eigen kenmerken en smaken.

Maderawijn blijft populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld, maar de consumptie is beperkt in vergelijking met andere wijnen. Niettemin blijft maderawijn een belangrijk exportproduct voor Madeira en een geliefde drank onder wijnliefhebbers en verzamelaars.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?