Marche: van delicaat wit tot robuust rood

Marche is een wijnstreek in het oosten van Italië, gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. De regio staat bekend om zijn uitstekende wijnen en prachtige landschap. De geschiedenis van de wijnbouw in Marche gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de regio al bekend stond om zijn wijnproductie.

De belangrijkste druivenrassen die in Marche worden verbouwd zijn de witte verdicchio en de rode montepulciano. Verdicchio is een aromatische en frisse witte druivenvariëteit, die voornamelijk wordt verbouwd in de subregio’s van Matelica en Castelli di Jesi. Verdicchio-wijnen staan bekend om hun delicate aroma’s van witte bloemen en citrusfruit, en hun uitgesproken minerale tonen.

Montepulciano is een rode druivenvariëteit die voornamelijk wordt verbouwd in de subregio Rosso Conero. Montepulciano-wijnen zijn robuust en vol van smaak, met tonen van rijp fruit, aardse tonen en zachte tannines.

Naast verdicchio en montepulciano worden er in Marche ook andere druivenrassen verbouwd, zoals sangiovese, trebbiano en lacrima di morro d’alba.

Diverse wijnstijlen

De wijnstijlen die in Marche worden geproduceerd, zijn zeer divers. Naast monocepagewijnen worden er ook blends geproduceerd, waarbij verschillende druivenrassen worden gecombineerd om complexere en meer gebalanceerde wijnen te creëren. Een ander kenmerk van de wijnen uit Marche is de rijping op houten vaten, wat de wijnen meer structuur en complexiteit geeft.

Marche is verdeeld in verschillende subregio’s, elk met zijn eigen specifieke wijnproductie. Castelli di Jesi is de grootste en meest bekende subregio, waar voornamelijk Verdicchio-wijnen worden geproduceerd. Matelica is een kleinere subregio die bekend staat om zijn frisse en minerale verdicchio-wijnen. Andere belangrijke subregio’s zijn Rosso Conero, waar de robuuste montepulciano-wijnen worden geproduceerd, en lacrima di morro d’alba, waar de gelijknamige lacrima-druivenvariëteit wordt verbouwd om fruitige rode wijnen te maken.

Uitstekende druiven, prachtig landschap

Kortom, Marche is een wijnstreek die bekend staat om zijn uitstekende wijnen en prachtige landschap. De belangrijkste druivenrassen die er worden verbouwd zijn verdicchio en montepulciano, die worden gebruikt om aromatische witte wijnen en robuuste rode wijnen te produceren. Naast monocepagewijnen worden er ook blends geproduceerd en worden de wijnen gerijpt op houten vaten. De verschillende subregio’s van Marche bieden elk hun eigen specifieke wijnproductie en zijn zeker de moeite waard om te ontdekken.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?