Nieuw-Zeeland: innovatief én spannend

Nieuw-Zeeland is een relatief nieuw wijnproducerend land, maar heeft al snel een reputatie opgebouwd als producent van kwaliteitswijnen. De wijnbouw in Nieuw-Zeeland begon in de 19e eeuw, maar het was pas in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw dat het echt van de grond kwam.

De belangrijkste wijnbouwgebieden in Nieuw-Zeeland zijn Marlborough, Hawke’s Bay, Central Otago, Martinborough en Gisborne. Marlborough, gelegen op het noordelijke puntje van het Zuidereiland, is verreweg het grootste en bekendste wijnbouwgebied. Het is de thuisbasis van sauvignon blanc, de meest aangeplante druivenvariëteit in Nieuw-Zeeland, die wereldwijd bekendheid heeft gekregen vanwege zijn karakteristieke aroma’s van gras, citrus en passievrucht.

Druivenrassen

Maar Nieuw-Zeeland produceert ook andere druivenrassen, zoals chardonnay, pinot noir en riesling. Hawke’s Bay, aan de oostkust van het Noordereiland, is de thuisbasis van een breed scala aan druivenrassen, waaronder Bordeaux-variëteiten zoals cabernet sauvignon en merlot, evenals syrah en chardonnay.

Central Otago, gelegen in het zuiden van het Zuidereiland, is het meest zuidelijke wijnbouwgebied ter wereld en de thuisbasis van pinot noir. Martinborough, gelegen in de buurt van de hoofdstad Wellington, is een ander belangrijk pinot noir-gebied, evenals een producent van enkele van de beste sauvignon blanc-wijnen van Nieuw-Zeeland.

Duurzame wijnbouw

De klimatologische omstandigheden in Nieuw-Zeeland zijn ideaal voor wijnbouw, met koele nachten en lange, zonnige dagen. Dit zorgt voor druiven met een goede zuurgraad en intense aroma’s en smaken. De wijnbouw in Nieuw-Zeeland is grotendeels gebaseerd op duurzame en biologische landbouwpraktijken, wat resulteert in wijnen van hoge kwaliteit en een lage ecologische voetafdruk.

Al met al is de wijnbouw in Nieuw-Zeeland nog jong, maar heeft het al snel een reputatie opgebouwd als producent van enkele van ‘s werelds beste wijnen. Met een focus op duurzaamheid en een scala aan druivenrassen die gedijen in de klimatologische omstandigheden, is Nieuw-Zeeland een spannend en innovatief wijnproducerend land om in de gaten te houden.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om uw klanten een snel overzicht te bieden van wijnland Nieuw-Zeeland. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?