Portugal: niet enkel zoete wijnen!

Portugal, gelegen in het zuidwesten van Europa, is een wijnstreek met een rijke geschiedenis en een breed scala aan wijnstijlen en druivenrassen. In dit uitgebreide overzicht verkennen we de geschiedenis van de wijnbouw in Portugal, de verschillende droge wijnstijlen die er worden geproduceerd, de belangrijkste druivenrassen en de verschillende substreken.

Geschiedenis van de wijnbouw in Portugal

De wijnbouw in Portugal gaat terug tot de tijd van de Feniciërs en Romeinen, die de eerste wijngaarden in de regio aanlegden. Door de eeuwen heen heeft Portugal zich ontwikkeld tot een belangrijk wijnbouwcentrum, waarbij de focus ligt op kwaliteit en het behoud van lokale tradities. Het land heeft een breed scala aan inheemse druivenrassen die unieke en karakteristieke wijnen voortbrengen.

Droge wijnstijlen in Portugal

Hoewel Portugal vooral bekend staat om zijn port en zoete wijnen, heeft het land ook een indrukwekkend aanbod aan droge wijnen. Deze wijnen variëren van lichte en verfrissende witte wijnen tot krachtige en gestructureerde rode wijnen. Portugal produceert zowel monocepagewijnen als blends, die vaak een interessante combinatie van druivenrassen bevatten.

Belangrijkste Portugese druivenrassen

Portugal kent een overvloed aan inheemse druivenrassen die unieke en karakteristieke wijnen voortbrengen. Enkele van de belangrijkste druivenrassen voor droge wijnen zijn:

  • Touriga nacional: Deze rode druivenvariëteit is inheems in Portugal en staat bekend om zijn complexe en geconcentreerde wijnen met aroma’s van donker fruit, bloemen en kruiden.
  • Alvarinho: Deze witte druivenvariëteit is voornamelijk te vinden in de Vinho Verde-streek en produceert frisse en aromatische witte wijnen met tonen van citrus en tropisch fruit.
  • Arinto: Een andere witte druivenvariëteit, arinto, is afkomstig uit de regio Lisboa en staat bekend om zijn hoge zuurgraad en minerale karakter.
  • Baga: Deze rode druivenvariëteit komt oorspronkelijk uit de Bairrada-regio en produceert gestructureerde rode wijnen met stevige tannines en aroma’s van rode vruchten en kruiden.

Substreken van de Portugese wijnstreek

Portugal kent een groot aantal wijnbouwgebieden, elk met hun eigen kenmerken en specialiteiten. Enkele belangrijke substreken zijn:

  • Douro: Gelegen in het noorden van Portugal, is de Douro-vallei vooral bekend om zijn portwijnen, maar het gebied produceert ook uitstekende droge rode wijnen op basis van druivenrassen zoals touriga nacional en touriga franca.
  • Vinho Verde: Deze noordwestelijke wijnregio is de thuishaven van de wijn met dezelfde naam, een lichte, frisse en sprankelende witte wijn. De belangrijkste druivenvariëteiten in dit gebied zijn alvarinho, loureiro en trajadura.
  • Dão: Gelegen in het centrale deel van Portugal, is Dão bekend om zijn elegante en gestructureerde rode wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals touriga nacional, alfrocheiro en jaen.
  • Alentejo: Dit zuidelijke wijngebied, gekenmerkt door zijn warme klimaat en glooiende heuvels, produceert volle en fruitige rode wijnen op basis van druivenrassen zoals aragonez, trincadeira en alicante bouschet.
  • Bairrada: Deze kustregio in het centrum van Portugal vinden we rode wijnen, gemaakt van de baga-druif, evenals mousserende wijnen die traditionele methoden gebruiken.
  • Lisboa: Dit uitgestrekte wijngebied rond de hoofdstad Lissabon produceert een waaier aan wijnstijlen, waaronder frisse witte wijnen van de arinto-druif en geurige rode wijnen van castelão en touriga nacional.

Portugal is een fascinerend wijnland dat een variëteit aan droge wijnen biedt, van frisse witte wijnen tot krachtige en gestructureerde rode wijnen. Met zijn rijke geschiedenis, diverse terroir en een overvloed aan inheemse druivenrassen, is Portugal een must-visit voor elke wijnliefhebber die op zoek is naar unieke en karakteristieke wijnen. Van de sprankelende wijnen van Vinho Verde tot de complexe rode wijnen van Douro en Dão, Portugal biedt een schat aan wijnervaringen die zowel kenners als liefhebbers zullen aanspreken.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?