Portwijn: rijk, zoet en beslist edel

Portwijn is een versterkte wijn die zijn oorsprong vindt in de Douro-vallei in Portugal. Deze wijn is gemaakt van een mix van druiven en heeft een hoog alcoholgehalte, meestal tussen de 18% en 20%. Portwijn staat bekend om zijn zoete en rijke smaak, die wordt bereikt door de toevoeging van brandewijn tijdens het fermentatieproces. De gisting stopt, de suiker blijft.

Geschiedenis en ontwikkeling

De geschiedenis van portwijn gaat terug tot de 17e eeuw, toen Engelse handelaren op zoek waren naar manieren om wijn langer houdbaar te maken tijdens de lange reis van Portugal naar Engeland. De oplossing was het toevoegen van brandewijn aan de wijn, wat de fermentatie stopte en het alcoholgehalte verhoogde. Dit creëerde een wijn die langer houdbaar was en ook nog eens sterker en rijker van smaak.

In de loop der jaren heeft de productie van portwijn zich ontwikkeld en verfijnd. Er zijn verschillende soorten portwijn ontstaan, die elk hun eigen kenmerken en smaken hebben.

Soorten portwijn

Ruby portwijn is jong en robuust van smaak. Ruby wordt meestal gemaakt van druiven die ongeveer drie jaar oud zijn en slechts twee tot drie jaar rijpen voordat ze worden gebotteld. Ruby portwijn is de meest populaire soort en wordt vaak gebruikt in cocktails en desserts.

Tawny portwijn heeft een bruinere kleur en is zachter en complexer van smaak dan ruby portwijn. Tawny portwijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten en kan variëren van twee tot 40 jaar oud.

Colheita portwijn is een tawny portwijn gemaakt van druiven van één specifiek oogstjaar en gerijpt in vaten gedurende ten minste zeven jaar. Colheita portwijn heeft een specifieke smaak die afhankelijk is van het oogstjaar.

Vintage portwijn is gemaakt van de beste druiven van één oogstjaar en wordt slechts drie keer per decennium geproduceerd, gemiddeld. Vintage portwijn wordt in zijn eerste twee jaar gerijpt in vaten en wordt vervolgens gebotteld om te rijpen in de fles. Vintage portwijn heeft een complexe smaak die zich ontwikkelt naarmate hij ouder wordt.

Productie en druiven

Portwijn wordt geproduceerd in de Douro-vallei in Portugal, een gebied dat bekend staat om zijn steile hellingen en heuvels. De druiven die worden gebruikt voor portwijn zijn touriga nacional, tinta roriz, touriga franca, tinta barroca en tinta cão.

Na de oogst worden de druiven geplet en wordt de fermentatie gestart. Tijdens het fermentatieproces wordt er brandewijn toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen en de fermentatie te stoppen. Dit resulteert in een zoete wijn met een hoger alcoholgehalte dan normale wijn. De portwijn wordt vervolgens overgebracht naar eikenhouten vaten om te rijpen. De duur van de rijping kan variëren, afhankelijk van het type portwijn dat wordt geproduceerd.

Ruby portwijn rijpt meestal slechts enkele jaren in eikenhouten vaten voordat hij wordt gebotteld en verkocht. Tawny portwijn rijpt daarentegen vaak voor een langere periode, soms wel 40 jaar, voordat deze wordt gebotteld. Colheita portwijn rijpt minimaal zeven jaar, maar kan ook langer rijpen om meer complexiteit en diepgang te ontwikkelen. Vintage portwijn wordt in zijn eerste twee jaar gerijpt in eikenhouten vaten en rijpt daarna verder in de fles.

Portwijn vandaag

Portwijn blijft populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld en wordt nog steeds geproduceerd in de Douro-vallei in Portugal. Naast de traditionele portwijnproducenten zijn er ook nieuwe spelers op de markt gekomen die experimenteren met verschillende stijlen en smaken van portwijn.

Er is ook een groeiende belangstelling voor oudere portwijnen, die steeds populairder worden bij verzamelaars en investeerders. Oudere portwijnen worden vaak geveild bij gerenommeerde veilinghuizen en kunnen aanzienlijke bedragen opleveren.

De consumptie van portwijn is in de loop der jaren echter wel afgenomen, zeker in traditionele markten zoals het Verenigd Koninkrijk. Een mogelijke verklaring is dat jongere generaties minder geïnteresseerd zijn in zoete wijnen. Toch blijft portwijn een belangrijk onderdeel van de Portugese wijnindustrie en een geliefde drank onder wijnliefhebbers over de hele wereld.

Conclusie

Portwijn is een versterkte wijn die zijn oorsprong vindt in de Douro-vallei in Portugal. Port is gemaakt van een mix van druiven en heeft een zoete en rijke smaak die wordt bereikt door de toevoeging van brandewijn tijdens het fermentatieproces. Er zijn verschillende soorten portwijn, waaronder ruby, tawny, colheita en vintage, elk met hun eigen kenmerken en smaken.

Portwijn blijft populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld, maar de consumptie is de afgelopen jaren wel afgenomen. Niettemin blijft portwijn een belangrijk onderdeel van de Portugese wijnindustrie en een geliefde drank onder wijnliefhebbers en verzamelaars.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van het onderwerp ‘portwijn’. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?