Puglia: het zonnige hart van de Italiaanse wijnbouw

In het zuidoosten van Italië, aan de Adriatische en Ionische kust, ligt de wijnstreek Puglia. Ook bekend als Apulië, strekt deze regio zich uit van de Gargano in het noorden tot aan de Salento in het zuiden. Puglia staat bekend om zijn zonnige klimaat, vruchtbare bodem en uitgestrekte wijngaarden, die samen zorgen voor een overvloed aan heerlijke wijnen. In dit artikel ontdekken we de bijzonderheden van Puglia en de wijnen die deze regio te bieden heeft.

Puglia kent een rijke wijnbouwtraditie en is een van de grootste wijnproducerende regio’s van Italië. Het warme mediterrane klimaat, met hete zomers en milde winters, zorgt voor ideale omstandigheden voor de groei van druiven. De bodems in Puglia variëren van kalkrijk tot kleiachtig, wat bijdraagt aan de diversiteit van de wijnen die hier geproduceerd worden.

De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak krachtig, fruitig en vol van smaak zijn. Een van de meest kenmerkende druiven van Puglia is de primitivo. Deze druif, die genetisch vergelijkbaar is met de Californische zinfandel, wordt voornamelijk verbouwd in de regio’s Manduria en Gioia del Colle. Primitivo-wijnen zijn doorgaans diep van kleur, met intense aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en soms hints van chocolade.

Een andere belangrijke druivenvariëteit in Puglia is negroamaro, die voornamelijk wordt geteeld op het schiereiland Salento. Negroamaro-wijnen worden gekenmerkt door hun diepe robijnrode kleur en smaken van donker fruit, zoals pruimen en zwarte kersen, met aardse en kruidige ondertonen. De druif wordt vaak geblend met malvasia nera, een andere inheemse druif, om complexere en evenwichtige wijnen te creëren.

Hoewel Puglia voornamelijk bekend staat om zijn rode wijnen, worden er ook enkele interessante witte wijnen geproduceerd. Een voorbeeld is de wijn gemaakt van de vermentino-druif, die frisse en aromatische wijnen met tonen van citrus en wit fruit voortbrengt.

De afgelopen jaren heeft Puglia een wijnrenaissance doorgemaakt, waarbij veel wijnmakers zich hebben gericht op kwaliteitsverbetering en het benadrukken van de unieke eigenschappen van de inheemse druiven. Als gevolg hiervan worden de wijnen uit Puglia steeds vaker erkend en gewaardeerd door wijnliefhebbers wereldwijd. Met zijn zonnige klimaat, gevarieerde terroir en boeiende wijnen, biedt Puglia een unieke en smaakvolle wijnervaring.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over Puglia. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?