Rioja: de grandeur straalt…

De riojastreek in Spanje is een van de meest beroemde wijnbouwgebieden ter wereld en wordt vaak beschouwd als de belangrijkste wijnregio van Spanje. Het gebied ligt in het noorden van Spanje, in de provincies La Rioja, Navarra en Baskenland.

De wijnbouw in de Rioja gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het was pas in de 19e eeuw dat de regio echt begon te bloeien. Tegenwoordig is de Rioja vooral bekend om zijn rode wijnen, die worden geproduceerd van de druivenrassen tempranillo, garnacha (grenache) en mazuelo (carignan).

Riojaµwijnen staan bekend om hun complexiteit en rijkdom, en zijn meestal houtgerijpt, waarbij de rijping plaatsvindt in eiken vaten van verschillende groottes en leeftijden. Dit geeft de wijn een unieke smaak en aroma, met tonen van vanille, toast, cederhout en kruiden, die goed combineren met het fruitige karakter van de druiven.

De Riojaµstreek is opgedeeld in drie verschillende subregio’s: Rioja Alta, Rioja Oriental en Rioja Alavesa. Rioja Alta is het gebied met de hoogste ligging, waar de bodem bestaat uit ijzerhoudende klei en kalksteen. Rioja Oriental (vroeger: Baja) heeft een warmer en droger klimaat, en de bodem bestaat voornamelijk uit alluviale grond. Rioja Alavesa is het kleinste en hoogst gelegen gebied, met een bodem van kalksteen en klei.

De meeste riojawijnen worden geclassificeerd als Crianza, Reserva of Gran Reserva, afhankelijk van hoeveel tijd die ze in eiken vaten hebben doorgebracht. Crianzawijnen rijpen minstens twee jaar, waarvan ten minste zes maanden in eiken vaten. Reservawijnen rijpen ten minste drie jaar, waarvan minimaal één jaar in eiken vaten, terwijl Gran Reservawijnen ten minste twee jaar in eiken vaten rijpen en nog eens drie jaar op fles.

Riojawijnen zijn geliefd bij wijnliefhebbers over de hele wereld vanwege hun complexe aroma’s en smaken, en hun vermogen om te rijpen en zich te ontwikkelen in de fles. De wijnproducenten in de Rioja hechten veel waarde aan traditie en kwaliteit, en werken vaak volgens duurzame landbouwpraktijken.

Kortom, de Riojastreek is een belangrijke speler in de wereld van de wijnbouw, met een rijke geschiedenis en een focus op kwaliteit en duurzaamheid. Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een formidabele fles om te delen met vrienden, Riojawijnen zijn altijd een goede keuze.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van Rioja. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?